Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alkoholmonopolet har starkare stöd än någonsin och konsekvenserna som alkoholen orsakar blir tydligare kring varje ny forskningsrapport som publiceras.  Bild: isabell Höjman/TT
Alkoholmonopolet har starkare stöd än någonsin och konsekvenserna som alkoholen orsakar blir tydligare kring varje ny forskningsrapport som publiceras. Bild: isabell Höjman/TT

Alkoholmonopolet har starkare stöd än någonsin

Vi prioriterar folkhälsan framför alkoholen.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "IOGT har både verkligheten och opinionen mot sig"

Vi vill som inledning informera Warborn att IOGT lade till NTO i namnet 1970. Alltså ett år efter att Moderaterna bytte namn från Högerpartiet.

Jörgen Warborn påstår vidare att IOGT-NTO har både verkligheten och opinionen emot sig. Något som inte stämmer eftersom alkoholmonopolet har starkare stöd än någonsin och konsekvenserna som alkoholen orsakar blir tydligare kring varje ny forskningsrapport som publiceras. När det gäller Finlands gårdsförsäljning så är det helt sant att de har både alkoholmonopol och gårdsförsäljning, men även här undviker Warborn att berätta hela sanningen. Finlands gårdsförsäljning avser vin producerat av frukt och bär odlade norr om 60:e breddgraden. På vilket sätt hävdar Warborn att frukt och bär producerade ovanför 60:e breddgraden ska rädda den halländska landsbygden?

Sanningen är att två utredningar (Werner 2009 samt Nordling 2010) har kommit fram till att gårdsförsäljning och alkoholmonopolet inte går att kombinera. Om Sverige tillåter gårdsförsäljning måste det gälla lika för alla som tillverkar alkoholdrycker, stora som små producenter, svenska som utländska, på landsbygd och i tätort.

Som nykterhetsorganisation har IOGT-NTO en ideologi som vi står för men vi använder alltid forskning och fakta som stöd för den alkoholpolitik vi för. Dessutom står vi för att vi prioriterar folkhälsan före alkoholen. Vi vet att alkohol är den största faktorn bakom våld i samhället och att minskad alkoholkonsumtion är det effektivaste sättet att skapa ett tryggare samhälle med mindre våld. Den politiker som på allvar vill öka tryggheten i samhället måste därför ha en plan för hur alkoholkonsumtionen ska minska. Att då riskera att detaljhandelsmonopolet för alkohol faller är att spela rysk roulette med vår folkhälsa och definitivt fel väg att gå.

Johnny Mostacero

Förbundsordförande IOGT-NTO

Totte Ljunggren

Distriktsordförande IOGT-NTO Halland