Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den tillfälliga gymnasielagen är upp för diskussion. Bild: isabell Höjman/TT
Den tillfälliga gymnasielagen är upp för diskussion. Bild: isabell Höjman/TT

Aktivismen har nått nya gränser

Vi kommer säga nej till att förändra kraven i den tillfälliga gymnasielagen.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Vem som är mest human kan man givetvis diskutera ifråga kring migrationspolitiken. Men för mig är det i ett migrationsförfarande bättre för alla partier om de vet vad som gäller och ett nej är ett nej och ja är ett ja. Det som Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet nu gör när det gäller den tillfälliga gymnasielagen är att de vill rucka på alla principer som finns. De föreslår lättnader i tillfälliga gymnasielagen som förändrar förutsättningarna helt och principer slängs ut genom fönstret. Vänsterpartiet och Miljöpartiets aktivism har tagit nya höjder och Socialdemokraterna vill ha kvar makten så de står vid sidan och tittar på.

Vi Kristdemokrater röstade alltså nej till att cirka 9 000 ensamkommande skulle få en ny möjlighet till uppehållstillstånd. Skälet var och är att vi menar att det är skyddsbehovet, inte långa handläggningstider som ska prövas. Denna grupp har fått avslag och har därmed inte skyddsskäl.

På rekordtid har nu en ny förordningstext tagits fram för att underlätta ännu mer den tidigare tillfälle gymnasielagen. Alltså ska inte ett nej vara ett nej, utan kraven för att denna grupp ska få stanna ska sänkas ännu mer. Men faktum kvarstår att denna grupp har fått sin sak prövad i domstol och funnits inte ha skyddsskäl.

Förändringen som regeringen föreslår är att det numera ska räcka med ett års anställning för att få permanent uppehållstillstånd för denna gruppen, en halvering mot vad som gällt tidigare. Jag menar att Vänsterpartiet och Miljöpartiets mål är amnesti för hela denna gruppen vilket skulle slå sönder hela vår migrationspolitisk i Sverige.

Nu kommer denna tillfälliga gymnasielag upp för diskussion och beslut om tillkännagivande kring den. Vi kristdemokrater kommer rösta nej till att förändra kraven.

Larry Söder (KD)

riksdagsledamot