Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vi ser hur hedersförtrycket blir allt vanligare i vårt land, hur allt fler tvingas bära slöja allt längre ned i åldrarna. Bild: Fredrik Persson
Vi ser hur hedersförtrycket blir allt vanligare i vårt land, hur allt fler tvingas bära slöja allt längre ned i åldrarna. Bild: Fredrik Persson

Absurt påstående om SD-företrädare

Representanter för Sverigedemokraterna svarar på ledare om slöjdebatt.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på Maria Haldestens ledare "SD:s bildrecension en skam för Halland"

När Maria Haldesten försökte recensera slöjdebatten på senaste regionfullmäktige gör hon sina egna tolkningar och anser sig därmed ha rätten att förtala och sprida hat med hjälp av makten genom sitt yrke. Hon framstår som okunnig och rent oförskämd i det hon skriver.

SD står upp för demokrati, yttrandefrihet, frihet och jämställdhet, på riktigt, även om Haldesten med sitt SD förakt och sin verklighetsfrånvaro i det hon skriver försöker förmedla något helt annat. Vi är dessutom ett parti med en allt mer ökande andel både kvinnor och invandrare, vilket rimmar dåligt med den bild av Sverigedemokrater som hon och hennes gelikar försöker ge.

Vi ser hur hedersförtrycket blir allt vanligare i vårt land, hur allt fler tvingas bära slöja allt längre ned i åldrarna.

Kvinnor i andra länder riskerar sina liv för att få slippa bära slöja, och här i Sverige hör vi kvinnors vädjan om att vi ska se förtrycket som breder ut sig. Allt medan naiva svenskar försöker normalisera slöjan. Vilket är att normalisera kvinnoförtryck, stödja värderingar som inte är förenligt med demokrati och jämställdhet och ge styrka åt förtryckarna.

Att då påstå att SD-företrädare som markerar mot slöja skulle ha annat syfte än att försvara kvinnors frihet är rent absurt. Vi ställer oss på de förtrycktas sida, inte på förtryckarnas. Under fullmäktiges möte förtydligades det även väldigt noga att det inte var individen det handlade om, utan den kvinnoförtryckande symbolen.

Vi i SD kommer aldrig bidraga till normalisering av kvinnoförtryck, vi kommer alltid kämpa för kvinnors frihet, mot förtryck i alla former och vi kommer aldrig låta vare sig Maria Haldesten eller någon annan tysta oss!

Vad det gäller abortfrågan så är Haldesten som vanligt helt fel ute. Vi för en abortpolitik där kvinnans rätt att välja är självklar, men där det efter vecka 12 ges extra stöd i processen och möjligheten att titta på alternativ för den som vill. Att göra någon form av prövning efter vecka 12 är dessutom det mest vanliga i Europas länder.

Carita Boulwén (SD)

Susanne Andersson (SD)

Ann-Helené Djivjak (SD)

Stina Isaksson (SD)

Mia Petzäll (SD)

SD Region Halland

Svar

från HN:s ledarredaktion.

Carita Boulwén har fått berättigad kritik för att ha spridit islamofobiska uttalanden i sociala medier. Hennes inlägg påminner starkt om uttalanden som lett till att partikamrater till henne har dömts för hets mot folkgrupp. Detta är kalla fakta. Inte förtal.

Att Carita Boulwén fortsätter sprida missaktning mot muslimer förvånar nog ingen. Som politiker nöjer sig Boulwén inte med önskemål om bildcensur. Hon vill förbjuda kvinnor som bär slöja att få anställning i Boulwéns halländska hemkommun.

Det är inte att stå upp mot hedersförtryck utan ett uttryck för något helt annat. Och ett tydligt tecken på att SD inte förstår att visa respekt för våra grundlagar.

Att SD inte respekterar kvinnors rätt till fria val visar sig också i abortpolitiken, där man vill sänka abortgränsen från 18 till 12 veckor. Specialistläkarföreningen för obstetrik och gynekologi har konstaterat att förslaget är ett allvarligt angrepp mot Sveriges kvinnor, och en inskränkning som leder till kraftigt försämrad kvinnohälsa. Tydligare än så kan det inte sägas.

Maria Haldesten

politisk redaktör