Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vi behöver hålla nere prestationshetsen i betygssystemet där flickor far mest illa och arbeta normkritiskt i förskolor och skolor.  Bild: JESSICA GOW / TT
Vi behöver hålla nere prestationshetsen i betygssystemet där flickor far mest illa och arbeta normkritiskt i förskolor och skolor. Bild: JESSICA GOW / TT

8 mars, en dag bland 365 andra, eller?

Fortfarande mycket att göra för jämställdheten.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Alla dessa dagar. Egentligen, vad är det vi markerar den 8 mars? Vi skulle inte behöva ha en internationell kvinnodag 2019, lika lite som en världsmiljödag 5 juni, men uppenbarligen behövs det.

Vi tre är födda på 50-, 60- och 70-talet. Under vår livstid hittills har vi sett framgångar för kvinnors och mäns lika rättigheter, inte bara i lagstiftningen utan också i praktiken.

Region Halland släppte i samarbete med Länsstyrelsen Halland rapporten ”Från vaggan till graven” på Alla hjärtans dag. Vi konstaterar att det är en bra bit kvar till ”bästa livsplatsen” som Region Halland vill kalla sig.

Rapporten konstaterar att förutsättningarna hallänningarna ges har en koppling till kön, etnicitet, funktionalitet, ålder, socioekonomi och andra grupptillhörigheter. Kvinnor tjänar mindre pengar än män fast de är mer välutbildade.

Kvinnor är räddare än män, och även mer utsatta för sexualbrott och andra övergrepp som begränsar deras vardagsliv – även om män är mer utsatta för våld i gatumiljö.

Det finns så mycket vi behöver fortsätta göra i politiken.

Vi behöver driva på för att vara ansvarsfulla arbetsgivare i kommuner och region som inte lönediskriminerar och ger rätt till heltid. I kommunerna behöver vi se till att omsorg och färdtjänst fungerar tillräckligt väl för de som behöver det, utan att kallt räkna med att anhöriga, ofta kvinnor, ska täcka upp när det inte fungerar. Vi behöver göra om reseavdragen så att de slutar gynna bilpendlande män i storstäderna. Vi behöver planera för bostäder även för människor med lägre inkomster bland annat för att kvinnor inte ska stanna kvar i våldsamma relationer av ekonomiska skäl. Vi behöver hålla nere prestationshetsen i betygssystemet där flickor far mest illa och arbeta normkritiskt i förskolor och skolor. Detta, och mycket annat, jobbar vi i Miljöpartiet för både 8 mars och årets alla andra dagar.

Elisabeth Falkhaven (MP)

riksdagsledamot

Sophia Nilsson (MP)

ordförande MP Halland

Maria Losman (MP)

gruppledare MP Region Halland