Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Arbetet med att bygga nya Getteröbron är i full gång. Bild: Annika Karlbom

3D-ritningar funkar inte för oss byggjobbare

Vi behöver se många mått och detaljer samtidigt.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

artikeln "Nya Getteröbron tar form"

I artikeln om nya Getteröbron står det:

"Något som är nytt för Trafikverket i och med detta brobygge är att man strävar efter att bygga enligt 3D-handlingen. Man bygger helt enkelt med en ipad i handen istället för vanliga ritningar på papper.

— Vi har gjort lite ritningar i 2D också om byggnadsarbetarna skulle få panik, men jag tror det kommer gå utmärkt, berättar brokonstruktören Karsten Lyby."

Jag är byggjobbare och har jobbat med 3D-ritningar. Det funkar inte.

En svensk byggjobbare som läser ritning själva behöver mått och detaljer på ritningen. Det finns inte på 3D utan man måste hela tiden "mäta" och vi kan behöva se många mått och detaljer samtidigt. Ska vi forma och armera till exempel en väg behöver vi se hela väggen med armeringsjärn, ingjutningsgods med mera, plus var alla dörrar och andra "hål" finns med mått. Det kan vara 10 eller kanske 100 detaljer och mått på samma ritning

På en 3D ser du inte alla detaljer samtidigt vilket gör att det är mycket lättare att bomma några detaljer.

Det var cirka tio år sedan första gången vi hade 3D-ritning. Det funkade inte då. Senaste bygget med 3D (förra året ) var det en massa extra jobb på grund av att vi byggde "fel" då att vi inte såg mer än exakt den del vi just nu byggde på och att utsättaren/arbetsledningen inte heller såg alla detaljer som vi var tvungna att ta hänsyn till.

3D funkar säkert bra för alla som konstruerar bron/huset Men för byggarna på bygget är inte tekniken utvecklad tillräckligt ännu.

Byggjobbare