Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR) på sitt segermöte. Bilden är från 1921 som var det val då lika och allmän rösträtt för kvinnor första gången tillämpades. Bild: Pressens Bild/TT
Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR) på sitt segermöte. Bilden är från 1921 som var det val då lika och allmän rösträtt för kvinnor första gången tillämpades. Bild: Pressens Bild/TT

100 år med rösträtt för kvinnor

Ett viktigt datum i dag.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

24 maj 1919 är ett viktigt datum. Då infördes lika och allmän rösträtt för kvinnor. Detta är grunden i Liberalernas historia. Vi bildades ur kampen för rösträtt för alla kvinnor och män. På den tiden var det många som vände sig emot idén att varenda medborgare skulle ha inflytande och yttrandefrihet – oavsett kön, inkomst och bakgrund.

Tanken att varje människa ska vara fri att forma sitt liv har sedan dess legat till grund för all liberal politik och saker som länge har varit en självklarhet är nu ifrågasatta.

100 års-dagen firar vi Liberaler genom att uppmana till förnuft och eftertanke. Allt det våra förfäder har slagits för, allt det vi tror på. Visst vill vi värna detta? Visst vill vi att fler människor ska få känna frihet, trygghet och självbestämmande? Men vi kan aldrig ta det för givet. Det finns hela tiden krafter som vill vrida tillbaka klockan. Som säger sig värna familjen, individen och ta hand om medborgarna. Men det de vill göra är att vrida tillbaka kvinnors rättigheter, ställa grupper mot varandra, inskränka vår frihet och självbestämmande.

Det går inte att säga att det där med jämställdhet och lika värde. Det kan vänta tills sen. Tills vi har löst andra samhällsproblem. Det är alltid viktigt. För att lösa samhällsproblem behöver grunderna fungerar. Lika rösträtt, lika människovärde, makten att få bestämma över sin kropp, friheten att få berätta om något händer en, respekt för varje individs integritet och rätt till sin egen kropp. Det är så fundamentalt och självklart. Ändå debatteras det och stiftas lagar som inskränker på just dessa friheter just nu.

Cecilia Rönn (L)

Tobias Carlsson (L)