Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristdemokraterna gör inte skillnad på människor, men vi ser ekonomin som en helhet, skriver Georgia Ferris. Bild: Håkan Johansson
Kristdemokraterna gör inte skillnad på människor, men vi ser ekonomin som en helhet, skriver Georgia Ferris. Bild: Håkan Johansson

1 400 kronor lägre skatt är inget straff

Så har det låtit i debatten om den så kallade ”funkisskatten”.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Funkisskatten kvar tack vare KD

"Godman för funktionsnedsatt medmänniska" skriver att hen gärna betalar några mer kronor skatt för att ta bort den orättvisa extra skatt KD infört för funktionsnedsatta. Detta är mer än vilseledande.

I den budgetreservation som tack vare KD, M, och SD gäller 2022 får de med sjuk- och aktivitetsersättning nästa år både höjd ersättning och lägre skatt. För den inkomstrelaterade ersättningen blir skattesänkningen 1 400 kronor i månaden. Sällan hör jag grupper utmålade som förlorare efter en skattesänkning på 27 procent, men så har det låtit i debatten kring den så kallade "funkisskatten", det vill säga skillnaden mellan skatt på löneinkomst och skatt på sjuk- och aktivitetsersättning.

Denna skillnad minskar nu med 90%, från 1400 kronor per månad under regeringens budget 2021 till 150 kronor per månad med M/KD/SD-budgeten 2022. Det är alltså dessa 150 kr som debatten handlar om. Ingen grupp hade nämligen fått det bättre med S/MP budgeten, men skillnaden på 150 kronor hade inte funnits. Den skillnaden är ett förstärkt jobbskatteavdrag med fokus på låga inkomster; ett jobbskatteavdrag som sänker trösklarna in till arbete, leder till fler arbetade timmar när man får behålla mer av lönen, och som bidrar till den trygga välfärdsstat som gör att vi kan höja sjuk- och aktivitetsersättningen och sänka skatten på den.

Kristdemokraterna gör inte skillnad på människor, men vi ser ekonomin som en helhet, och i den helheten måste välfärdsystemen backas upp av en stark arbetsmarknadspolitik. I detta samhälle blir vi alla vinnare.

Georgia Ferris (KD)