Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inför valet lovade de flesta partier att det skulle bli stopp på neddragningarna inom assistansen och att LSS skulle återställas till det som var meningen med den Bild: Åserud, Lise
Inför valet lovade de flesta partier att det skulle bli stopp på neddragningarna inom assistansen och att LSS skulle återställas till det som var meningen med den Bild: Åserud, Lise

Övergrepp inom omsorgen, vem bryr sig?

Kommer politikerna uppfylla vallöftena?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Den 31 oktober i år sände SVT:s Uppdrag granskning ett program om hur det kan se ut på våra gruppboenden och korttidsverksamheter. På deras hemsida kunde man läsa,

”Våld, kränkningar och dödsfall på boenden för personer med funktionsnedsättning”

Efter att ha granskat 1 800 anmälningar till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) kunde man se att det var 500 som sågs som allvarliga med bland annat 30 sexuella övergrepp och 21 dödsfall. Samtidigt vet man att det råder ett stort mörkertal eftersom många missförhållanden aldrig kommer till IVO:s kännedom utan tystas ner av utförande verksamhet och/eller av kommunen.

Sen 1994 har Sverige en lagstiftning LSS (Lagen om Stöd och Service) som skulle vara en garanti för goda levnadsvillkor för några av de mest utsatta i samhället.

För inte så många år sen kunde vi förskräckta ta del av hur omsorgen fungerade i Rumänien. Sverige och övriga västvärlden reagerade med bestörtning över vad som kom fram. Rumänien, ett av Europas fattigaste länder. Sverige, ett av de rikaste. För mig är det obegripligt med den lagstiftning och ekonomi vi har att vi fortsätter tillåta de övergrepp som sker och den tystnad och avsaknad av ramaskri som programmet borde väckt. Sen 90-talet har det blivit bättre i Rumänien bland annat tack vare FUB men i Sverige har det blivit sämre men ingen verkar bry sig.

Inför valet lovade de flesta partier att det skulle bli stopp på neddragningarna inom assistansen och att LSS skulle återställas till det som var meningen med den, goda levnadsvillkor och att få leva som andra, utifrån sin egna förmåga, och då jämfört med en person utan en funktionsnedsättning. Samhället, och då framförallt kommunen skulle se till att detta blev verklighet. I dag måste du räkna med att få avslag när du söker stöd och då driva en juridisk strid för att få ditt behov tillgodosett.

Den 3 december genomfördes en landsomfattande manifestation för att Rädda LSS och assistansen. Lagen som bland annat genom assistansen skulle ge möjlighet till ett verkligt liv men som nu dragits tillbaka för flera tusen människor.

En manifestation som knappt uppmärksammades i media vilket också är ett svek emot en av samhällets mest utsatta grupper. Vi kanske skulle behöva de ”gula västarna” från Frankrike för att påminna våra politiker om de löften som gavs strax innan valet?

Willy Engebrethsen

Rättsombud FUB