Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ola Johansson (C), Anneli Andelén (C) och Christofer Bergenblock (C) vid ett besök på Byaregårdens bryggeri i Veddige.
Ola Johansson (C), Anneli Andelén (C) och Christofer Bergenblock (C) vid ett besök på Byaregårdens bryggeri i Veddige.

Öppna upp för gårdförsäljning av öl och vin

Gårdsförsäljning stärker halländska företag.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Under coronapandemin har vikten av svensk livsmedelsproduktion, närproducerad mat och gårdsförsäljning åter hamnat i fokus. Plötsligt är det många som börjar se vikten av en levande landsbygd och en inhemsk livsmedelsproduktion, vilket är frågor som vi i Centerpartiet jobbat för under alla tider.

Många företagare inom de gröna näringarna kombinerar idag sin kött-, mjölk- eller spannmålsproduktion med gårdsförsäljning, caféverksamhet eller upplevelser. Detta leder både till en tryggare verksamhet, fler anställda och en större valfrihet för konsumenten. Nya distributionsformer, så som Reko Ring, har också bidragit till nya säljvägar direkt mellan producent och konsument.

Fortfarande finns det dock saker som behöver utvecklas kring gårdsförsäljningen. Under de senaste åren har vi sett en kraftig ökning av hantverksmässiga dryckesproducenter, så som mikrobryggerier och vintillverkare. Dessa har dock inte samma förutsättningar som andra producenter att sälja sina egna produkter i anslutning till tillverkningen. Detta vill vi ändra på i Centerpartiet!

För oss är det en självklarhet att gårdsförsäljning av egenproducerat öl eller vin ska tillåtas på samma sätt som andra lokalt producerade livsmedel. Den lokala produktionen och försäljningen bidrar såväl till nya jobb som till en levande landsbygd.

Ibland används folkhälsoargument emot gårdsförsäljning, men en sådan argumentation bygger på att man inte förstått hur försäljningen är tänkt att ske och till vem. Det handlar om att den lokala vingården eller det lokala bryggeriet i samband med besök ska kunna sälja en hantverksmässig producerad dryck. Att man kan köpa med sig några öl ifrån Byaregårdens Brygghus eller en flaska vin ifrån Ästad Vingård skulle inte på något sätt leda till en försämrad folkhälsa.

Ett annat vanligt påstående är att gårdsförsäljning skulle leda till att Systembolaget förlorar sitt monopol och tvingas lägga ned, men detta stämmer inte heller. Att det går att kombinera gårdsförsäljningen med monopolet bevisas av att en sådan lösning redan idag finns i Finland utan att EU-kommissionen har agerat.

Att öppna upp för gårdsförsäljning av öl och vin kommer inte leda till en försämrad folkhälsa, men det kommer däremot att leda till fler halländska arbetstillfällen, bidra till en levande landsbygd och stärka Halland som matlän. För oss i Centerpartiet är det en självklarhet att våra lokala dryckesproducenter i Halland ska kunna sälja sina produkter där de tillverkas.

Ola Johansson (C)

riksdagsledamot för Halland

Christofer Bergenblock (C)

kommunalråd i Varberg

Anneli Andelén (C)

oppositionsråd i Falkenberg