Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jo, familjer med akut sjuka barn från till exempel Kungsbacka kommer till stor del att välja bort halländsk sjukvård då man söker sig till närmaste barnakut när ens barn är svårt sjuk.
Jo, familjer med akut sjuka barn från till exempel Kungsbacka kommer till stor del att välja bort halländsk sjukvård då man söker sig till närmaste barnakut när ens barn är svårt sjuk.

Öppna en barnklinik i Varberg

Familjer med akut sjuka barn från Kungsbacka väljer bort halländsk sjukvård.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Norra Halland växer, Varberg tillsammans med Kungsbacka väntas stå för över 50 procent av Hallands befolkning inom en snar framtid. Samtidigt så urholkas och avvecklas mycket av verksamheten på norra Hallands hemsjukhus Hallands sjukhus Varberg, speciellt när det kommer till barnsjukvården.

15 mil, det är så långt familjer från Kungsbacka måste ta sig när ens barn ligger på sjukhuset i Halmstad där Hallands barnsjukvård finns. Detta innebär kostnader och större planeringsbehov för familjerna som redan sitter i en svår situation där man kanske har ett sjukt barn. När man anländer med ett akut sjukt barn till akutmottagningen i Varberg så genomgår man undersökningar av duktiga och engagerade barnläkare och barnsköterskor. Men det barn som kräver sjukhusvård tvingas åka en timme söderut vilket kan vara stressande för både det sjuka barnet och anhöriga som inte kan få snabb hjälp på plats i Varberg.

Region Halland brukar använda kostnader och kompetens som ett argument för att endast driva en barnklinik i Halland.

Men vilka kostnader följer när man endast har en barnakut samt barnklinik? Jo, familjer med akut sjuka barn från till exempel Kungsbacka kommer till stor del att välja bort halländsk sjukvård då man söker sig till närmaste barnakut när ens barn är svårt sjuk. Att hallänningar söker sig till ett annat landsting ökar Region Hallands kostnader för vård i annat landsting. Kostnaden för ambulanstransport mellan Varberg och Halmstad kommer dock sjunka då transporterna av sjuka barn minskar.

Säkra en nära vård för barnen, öppna en barnklinik i Varberg!

Anhörig till sjukt barn!