Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skylten sitter kvar på Arbetsförmedlingens kontor i Falkenberg. Men det är kommunens arbetslivsenhet som får göra deras uppgifter, skriver debattörerna. Bild: Håkan Johansson
Skylten sitter kvar på Arbetsförmedlingens kontor i Falkenberg. Men det är kommunens arbetslivsenhet som får göra deras uppgifter, skriver debattörerna. Bild: Håkan Johansson

Öppna arbetsförmedlingen i Falkenberg

Fler har blivit arbetslösa.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

För ett år sen stängde arbetsförmedlingen sitt kontor i Falkenberg. Ett år senare har ytterligare femhundra Falkenbergsbor blivit arbetslösa. Ytterligare hundratals jobb hotas i coronakrisens spår.

Skylten sitter kvar på Arbetsförmedlingens kontor i Falkenberg. Men det är kommunens arbetslivsenhet som får göra deras uppgifter. Nyblivna arbetslösa hänvisas till digitala lösningar eller att behöva resa till Halmstad för att få träffa en handläggare som är överhopad av ärenden när fler behöver hjälp. Inte sällan blir det fackförbunden som får göra statens jobb att hjälpa förtvivlade personer som inte förstår eller har de digitala möjligheter som behövs.

De som drabbas hårdast är LO:s medlemsgrupper. Det är arbetarna som blir arbetslösa. Det är oftast arbetarna som har svårt att använda de digitala verktygen. Det är arbetarna som hänvisas till Halmstad.

Vi ser att de som blivit arbetslösa i år framförallt är de som hade otrygga anställningar, timanställningar, bemanningsanställda, visstidsanställda. Deras plats på arbetsmarknaden försvann samma dag som coronaviruset kom. De behöver mer insatser än en digital platsbank för att kunna få jobb igen.

Det som händer är resultatet av ett privatiseringsexperiment. Det som förut gjordes av den statliga myndigheten ska nu göras av privata företag. Ett av de stora problemen är att det ena systemet är nedlagt och det andra inte är igång ännu. Vi ser också stora problem med att privata aktörer ska kunna ta ansvar för att skapa utbildningar och bidra med relevant yrkesvägledning för tillräckligt många. Istället måste kommunen kliva in. Ett uppdrag de inte har bett om och som de inte behöver. Inte ens om de får betalt för det.

Arbetsförmedlingens uppdrag har förändrats men det är fortfarande den myndighet som har ansvar för de arbetslösa. Idag vältrar de över ansvaret på en hårt ansträngd kommun. Vi vill att Arbetsförmedlingen ska öppna i Falkenberg igen. Det är dags att staten tar sitt ansvar här också.

Emelie Lindqvist

ordförande LO-facken i Falkenberg

Christine Marttila

ordförande LO-distriktet i Västsverige