Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christofer Bergenblock, C, kampanjar inför valet i höstas. Bild: Privat
Christofer Bergenblock, C, kampanjar inför valet i höstas. Bild: Privat

Ökat förtroende för Centerpartiet

Christofer Bergenblock (C) svarar Bertil Jagebro.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på: "Opinionsmätning visar resultatet av svek" (21/6)

Tiden läker alla sår sägs det, men nu har det snart gått ett år sedan riksdagsvalet och Bertil Jagebro är alltjämt bitter över resultatet. Ännu bittrare är han över den påföljande regeringsbildningen som innebar att Sverigedemokraterna även denna gång hamnade utanför maktens centrum.

Jagebros egen besvikelse leder honom i sin tur till villfarelsen om att centerpartiets väljare skulle känna sig svikna. Så är dock inte fallet. Centerpartiet har efter regeringsbildningen legat på en stabil nivå i höjd med valresultatet i flertalet opinionsundersökningar. I den senaste jag tagit del av, som är SVT/Novus väljarbarometer från den 27 juni, ligger centerpartiet på 10,1 procent.

Opinionsundersökningar är dock bara prognoser och det enda som verkligen räknas är valresultat. Det är bara där man ser vad väljarna egentligen tycker. Med andra ord blev valet till Europaparlamentet i maj den verkliga mätaren på väljarnas förtroende för Centerpartiet och uppenbarligen var förtroendet stort. Centerpartiet landade på 10,8 procent vilket innebar en ökning med 2,2 procentenheter jämfört med riksdagsvalet och 4,3 jämfört med förra EP-valet.

Hur var det då med centerpartiets och Annies löften i höstens valrörelse? Jo, Centerpartiet gick till val på att få bilda en alliansregering, men lovade samtidigt att aldrig sätta sig en regering som var direkt beroende av SD. Under hösten undersöktes och uttömdes alla möjligheter att bilda en sådan regering. Centerpartiet valde i det läget att ta ansvar för Sverige och släppa fram en S-ledd regering med en tydlig liberal agenda som nu håller på att genomföras punkt efter punkt. Att gå till nyval - som Jagebro önskar sig - vore inte bara ett misslyckande för riksdagen utan även ett hån mot det val väljarna gjorde.

Centerpartiet var tydligt vid höstens val med att vi står upp för öppenhet och tolerans samtidigt som vi säger nej till främlingsfientlighet och protektionism. Samma sak i EP-valet för en månad sedan. Båda gångerna belönade väljarna oss med ett ökat stöd och förtroende.

Avslutningsvis vill jag tacka Bertil Jagebro för lyckönskningarna och berättar gärna om några av de saker jag kommer jobba för som nyblivet kommunalråd i Varberg. Jag lovar att driva på för utveckling i hela kommunen, grön omställning för miljö och klimat, samt öppenhet, tolerans och inkludering.

Christofer Bergenblock

Kommunalråd (C)