Barn och unga är särskilt utsatta och vi behöver ha ett vaket samhälle för att snabbt kunna ingripa och sätta in åtgärder, skriver debattören.
Barn och unga är särskilt utsatta och vi behöver ha ett vaket samhälle för att snabbt kunna ingripa och sätta in åtgärder, skriver debattören. Bild: Charlie Riedel

Ökad samverkan för ökad trygghet i Varberg

Barn och unga är särskilt utsatta och vi behöver ha ett vaket samhälle för att snabbt kunna ingripa och sätta in åtgärder, skriver Johan Sigurdsson (M).

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationVarberg||

I Varbergs sociala utskott, som lyder under socialnämnden, tas årligen flera hundra beslut kring bland annat bistånd, tvångsvård av barn och unga enligt lagen om vård av unga (LVU) och lagen om vård av missbrukare (LVM).

Under julhelgen 2022 ökade samtalen till BRIS med nära 20%, en mycket oroväckande utveckling.

Barn och unga är särskilt utsatta och vi behöver ha ett vaket samhälle för att snabbt kunna ingripa och sätta in åtgärder. Detta för att dels skapa trygghet för våra unga, dels, i de fall vi kan, stötta föräldrar och skapa insikter om att vård och insatser kan ske genom frivillighet. Jag delar uppfattningen att vården så långt som möjligt ska ske frivilligt av vårdnadshavare, men utredningstiden behöver kortas ner för att inte äventyra barnets omsorg och trygghet.

ANNONS

Men finns inte de rätta insikterna hos vårdnadshavare måste vi ha ett samhälle som sätter barnens bästa främst och med alla tillgängliga medel ingriper för barnens bästa.

I den bästa av världar skulle samhället inte behöva ingripa men tyvärr ser inte vardagen ut så för alltför många unga. Vi har unga som inte vågar gå hem, som blir utsatta för våld och trakasserier, brister i omsorgen hemma och sexuella övergrepp, för att nämna några av de ärenden vi hanterar.

Alla ärenden prövas kontinuerligt för att säkerställa att rätt åtgärder med stöd i lagrum finns.

Jag välkomnar den förändring som sker i samhället där barnens bästa skall sättas främst. FN:s barnkonvention är mycket tydlig och Sverige antog den som lag 2020.

Samhället behöver agera snabbt för att bryta ungas utsatthet och sätta deras behov i främsta ledet. Om vi inte gör det ökar samhällets resurser i ett senare skede.

Samverkan lokalt mellan myndigheter, föräldrar och skola behöver öka för att minska riskerna för den utsatte.

Inget barn föds till ett liv som kriminell. Barnen väljer inte heller sina föräldrar och i de fall där föräldrarnas omsorg om barnet inte är tillräckligt måste samhället finnas där så länge det behövs för att skapa förutsättningar för ett bra liv fritt från otrygghet och våld. Vi har alla en rättighet att skaffa barn men också en skyldighet att ta hand om våra barn och skapa en trygg miljö och omsorg.

ANNONS

Vi arbetar för att i vårt Varberg ska inget barn bli utsatt för våld eller sexuella övergrepp. I vårt Varberg ska heller inget barn känna otrygghet hemma eller i skolan. I vårt Varberg vill jag arbeta för en vaken, öppen kultur där vi alla gör någonting om vi tror att barn far illa. Om vi ingriper tidigt med insatser så ökar vi tryggheten och förutsättningar för ett bättre samhälle för alla.

Johan Sigurdsson (M)

ordförande Varbergs sociala utskott

ANNONS