Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Framtid Falkenberg vill återta kontrollen för kommunens LSS-verksamheter. Bild: Stefan Bennhage

Öka valfriheten och återta kontrollen

Framtid Falkenberg är inte emot privatiseringar men för valfrihet.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Framtid Falkenberg vill öka valfriheten och återta kontrollen över kvalitén för personer med behov av insatser enligt LSS.

Sedan dåvarande majoritet påbörjade privatiseringen av det som skulle bli nästan 100 procent av kommunens LSS-verksamheter har en sak tydligt framkommit. Valfriheten har inte ökat.

När man tar bort en valmöjlighet (kommunen som utförare) så minskar valfriheten.

Detta insåg mer än 4000 personer redan 2012 när de skrev på en namninsamling i syfte att få till en folkomröstning i frågan. Dåvarande majoritet i socialnämnden valde att inte lyssna.

Det mest frekvent använda argumentet för privatisering av LSS-omsorgen har varit ökad valfrihet och kvalitet. Det har sällan pratats om några besparingar. Men när vi nu vill återta kontrollen över en del av verksamheterna så är det endast den ökade kostnaden oppositionen pekar på.

Vi i Framtid Falkenberg utgår från att samtliga partier i socialnämnden är överens om att valfrihet och kvalitet är bra och viktiga mål.

Det är vägen att nå dem som skiljer oss åt.

Vi återgår med detta beslutet till ett normalläge där kommunen är valbar utförare och det går att jämföra verksamheten med den i privat regi.

Kommunen har alltid det övergripande ansvaret för sina medborgare och vi behöver möjligheten att agera. Det har vi inte utan en egen organisation.

Den preliminära kostnaden för övertagandet beräknades till 5-6 miljoner kronor, vilket framkom i HN 7/3-19. Det visade sig stämma riktigt bra med senaste analysen och borde inte ha chockat någon.

Personalkontinuitet är en av de absolut viktigaste faktorerna för kvalitén inom LSS-verksamheter och vill vi ge förutsättningarna för att faktiskt vilja och kunna stanna kvar på sitt arbete så kostar det lite extra. Det är en långsiktig besparing.

Framtid Falkenberg är inte emot privatiseringar. Vi är för valfrihet.

Framtid Falkenbergs socialnämndsgrupp

Kerstin Rosell (S)

ordf. socialnämnden

Andreas Engebrethsen (S)

1:a vice ordf. socialnämnden

Niclas Erlandsson (L)

Emma Lindkvist (MP)

Anita Andersson (KD)

Veronika Svensson (V)