Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fler borde åka kollektivt anser insändarskribenten. Personerna på arkivbilden har inget med insändaren att göra. Bild: Andreas Olsson
Fler borde åka kollektivt anser insändarskribenten. Personerna på arkivbilden har inget med insändaren att göra. Bild: Andreas Olsson

Öka kollektivtrafiken

Det finns många fördelar.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

I dag är det många som åker personbilar till jobbet, affären m.m. Det är ett problem. Kollektivtrafik är mycket bättre att åka så det borde vara självklart att den ökade.

För det första så är det dåligt för miljön att åka personbil, det är mycket bättre att åka kollektivtrafik för det blir inte lika stora utsläpp. Då borde det finnas mer så att det blir lättare för alla att åka. Det är allmänt känt att vi förstör klimatet mer och mer, att öka kollektivtrafiken är ett enkelt sätt att bidra med så att det går långsammare.

För det andra så är kollektivtrafik säkrare. De som kör fordonen som används i kollektivtrafiken är ju inte vem som helst, man måste vara bra för att bli anställd. Om chaufförerna är bra på att köra händer det inte lika mycket olyckor och därför blir det säkrare att åka kollektivtrafik. Chaufförerna kör ju inte heller hur snabbt som helst och om fler åker kollektivtrafik blir det mindre fordon ute på vägarna, alltså säkrare.

Vissa kanske tycker att det är krångligt att åka kollektivtrafik, med biljetter m.m.

Men det är egentligen enkelt. Om man går till busshållplatsen kan man t.ex. köpa en biljett i en app och sen gå på bussen, då måste man ju inte ens vara koncentrerad på att köra, man kan göra något annat istället och därför vinner man tid på att åka kollektivtrafik.

Dessutom blir det enklare att åka kollektivtrafik, för det finns problem man slipper. Man behöver inte ha en bil och då slipper man ha bilförsäkringar, besikta bilen, tanka bilen och fixa den om den går sönder, alltså kan det bli billigare.

En annan fördel med kollektivtrafik är att nästan alla kan ta del av den, man kan för det mesta köpa biljetter, periodkort m.m. i en app som man kan ha på mobilen.

Så det borde vara självklart att öka kollektivtrafiken, det är bättre för miljön, det är säkrare, det är enkelt och det är något som nästan alla i samhället kan ta del av. Det är säkert många som inte åker kollektivtrafik för att det inte finns nära och därför måste man öka den.

Elev i 6:an