Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Musik. Möjligheten för ungdomar att utveckla sin kreativitet är viktig. Bild: Ramon Espinosa

Ödesval, Demokrati och Kultur

Vi vill att kulturskolan ska vara gratis.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Så här bara några dagar före valet funderar jag på varför det känns som att vi detta år går mot ett Ödesval? Är det en bild som media har skapat eller är det så verkligheten är? Eller är det kanske bara min egen ålder som spökar?

Välfärden har länge följt en nedförsbacke, trots att landets ekonomi är god, arbetslösheten låg och statsskulden i balans. Ändå inskränks sjukförsäkring och assistans till dem som inte själva kan klara sina dagliga behov.

Jo, jag är övertygad om att vi nu står inför ett vägskäl, Ska vi låta rädslan eller förnuftet styra hur vi väljer? Kortsiktig egoism eller långsiktig analys av samhällets bästa?

Ska vi ha kvar och tillåta mångfalden i kulturen? Ska vi ha kvar yttrandefrihet eller ska vi låta den inskränkas av krafter som vill styra kulturutbudet efter sina (inskränkta) åsikter? Ska vi ha kvar demokratin?

När yttrandefriheten inskränks i ett land är kulturutövare bland de första som får sitt arbete kringskuret. Detta visar vilken mäktig kraft kulturen är i samhället; vi kan påverka och utveckla tänkandet, vidga sinnet, där kan vi lära bättre förstå människors och samhällets beteende. Vi kan lära känna omvärldens mångfald i stället för att enbart tolka världen med de egna begränsade erfarenheterna som lins.

Möjlighet för alla ungdomar att utveckla sin kreativitet är viktigt. Skolan är inte enbart matematik. Den är också en inspiration för livet. Konst, litteratur, teater, musik, film lär oss att tänka utanför boxen. Möjlighet att lära sig författa, spela instrument, sjunga, dansa, spela teater är en viktig del av personlig utveckling och delaktighet i samhället.

Vi har och ska ha ett brett och rikt kulturutbud i Varberg. Det är viktigt att det bibehålls och tillåts utvecklas. Det är en nödvändig grund för den fria tanken och för demokratin.

Därför vill Vänsterpartiet att Kulturskolan ska vara gratis för alla ungdomar, så också i Varberg.

Ingela Svenson (V)