Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tidsomställning. Att införa permanent sommartid skulle innebära att solen i Sydsverige skulle gå upp först vid 10-tiden i Sydsverige vintertid.

Återgå till normaltid året om

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Insändare. Vår klocka följer solen. Klockan 6 står solen i öster, klockan 12 mitt på dagen är den som högst och klockan 18 i väster. Klockan 24 är det mitt i natten. Det finns en tidszon för var heltimme runt jordklotet så att solen alltid står högst klockan 12 mitt i zonen. Sverige har tur som ligger idealiskt utsträckt längs vår zon, andra får kompromissa lite i kanterna.

På senare tid har vissa länder även infört sommartid det ljusa halvåret. Idén var att utnyttja ljuset mer kvällstid och spara energi. Nu vet vi att det inte blev någon energibesparing och det ljus man vinner i ena änden förloras i andra. Speciellt märks det i nordliga länder som vårt med onödigt mörka morgnar vår och höst för alla som behöver gå upp tidigt.

Men när nu EU äntligen börjar förstå att den kostsamma och onödiga parodin med att ställa om klockorna två gånger per år bör få ett slut, då har många svenskar glömt att det är normaltid som är det normala och sommartid som är tid ur fas med solen. Jo, det heter just normaltid vad vi har nu. Det finns ingen ”vintertid”, även om Dag Gustavsson i sin krönika i HN 9/2 och många med honom använder ordet.

Att införa permanent sommartid skulle innebära att vi byter tidszon till den som råder i Estland, Bulgarien och Syrien. Vi skulle permanent ha middag kl. 13 och midnatt kl. 1. Solen i Sydsverige skulle gå upp först vid 10-tiden i Sydsverige vintertid, och nu i februari när många av oss gläds åt att börja slippa gå till jobbet i mörker skulle vi få vänta en månad till på ljuset.

Nu är det tack och lov osannolikt att övriga EU vill byta tidszon, tvärtom är flera länder tydliga med att det är just sommartiden som ska bort. Så då skulle Sveriges lite naiva övertygelse att permanent sommartid även innebär sommarljus medföra att vi måste ha en ständig tidsskillnad mot Danmark, Tyskland och Bryssel med flera. Låter rejält opraktiskt och onödigt för våra förbindelser mot kontinenten. Låt oss hoppas istället att vi alla får tillbaka normaltid året runt.

Christopher Enckell