Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Företrädare för Ringhals och Vattenfall har dömt ut förslagen att starta om eller driva Ringhals 2 och 1 vidare som oseriösa, skriver insändarskribenten. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Företrädare för Ringhals och Vattenfall har dömt ut förslagen att starta om eller driva Ringhals 2 och 1 vidare som oseriösa, skriver insändarskribenten. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Åsikter som grundar sig på fel fakta är inte respektingivande

Lyssna på företrädarna för Ringhals och Vattenfall.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Osanningar eller respekt för olika åsikter?

I en insändare 20/2 påstår Lars Ekström att stängningen av de två Ringhalsreaktorerna 1 och 2 innebär att avgifter till kärnavfallsfonden som nu inte längre betalas in pg a av att det inte längre är någon produktion är lika med att skattepengar kastas i sjön. En oerhört märklig slutsats! Avgifterna till kärnavfallsfonden ska täcka kostnader när kärnkraften genererar kärnavfall som sedan ska hanteras. Dessa reaktorer genererar nu inte längre kärnavfall! Inga pengar kastas i sjön. Ekström borde fundera över om pengarna som betalats in räcker till för avfallshanteringen under 100 000 år eller om det blir “restskatt”!

Att jag jämför 90-talet, då kärnkraften producerade som mest el, med 10-talet beror på att Sverige under 90-talet hade ett överskott av el på endast 23 TWh under 10 år. Och på 00-talet en elimport på ca 16 TWh. På 10-talet hade vi ett elöverskott på hela 147 TWh. 2020 var överskottet drygt 25 TWh trots att kärnkraftsproduktionen minskade med 17 TWh jämfört med 2019.

Den eventuella lokala elbristen beror inte på brister i produktionen utan på flaskhalsar i elnätet kring storstadsregionerna.

Vad gäller kommunvetot så är alltså problemet nu att en kommun först kan samtycka till en etablering och sedan flera år efteråt ändra sig och mycket sent i processen lägga in sitt veto. Det finns inget beslut eller direktiv som säger att det kommunala inflytandet ska tas bort. Processen vid etableringar ska göras mer förutsägbar och rättssäker för alla inblandade. Även tillståndsprocessen för nätutbyggnad behöver ses över eftersom den nu fördröjer nödvändig nätutbyggnad.

Vad gäller kompetensen att driva och sköta kärnreaktorer samt bedöma deras skick och lönsamhet så kan jag lova Lars att ingenjörer och beslutsfattare inom Ringhals och Vattenfall har en kompetens som vida överstiger politikers. Företrädare för dessa organisationer har dömt ut förslagen att starta om eller driva Ringhals 2 och 1 vidare som oseriösa. Det säger allt!

Glenn Wahle