Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Tånga. När skall vi någon gång få se en agenda för åkermarken som gör denna mer värdefull än ytterligare ett köpcentrum?

Åkermark offras för tillväxtens skull

Tångaområdet vid Falkenberg är ett exempel.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Vår absolut viktigaste naturtillgång för vår överlevnad, den odlingsbara åkermarken förstörs och försvinner tyvärr allt oftare genom exploatering för andra ändamål. Den bördiga jord som bildats under inlandsisens mäktiga skorpa göms nu allt oftare under en annan "skorpa", denna gång bestående av betong, asfalt etcetera, och är då för alltid förlorad för produktion av livsnödvändiga råvaror. Ett näraliggande exempel just nu är Tångaområdet vid Falkenberg som offras bit för bit på den så kallade tillväxtens altare. När skall vi någon gång få se en agenda (politik) för åkermarken som gör denna mer värdefull än ytterligare ett köpcentrum, som förvisso inte behövs? Ansvaret för markanvändning åvilar kommunen, men Plan och Bygglagen (PBL) är för tillåtande skriven för att värna åkermarken mot annan användning. Istället bjuder ibland kommunerna över varann just för att locka till sig annan exploatering.

Vi måste alltså snarast få ett starkare lagligt skydd mot rovdriften på bördig åkermark. När skall t ex Centerpartiledningen, som det borde ligga närmast, ta tag i dessa mycket angelägna frågor? Alla partier talar bara om fortsatt byggande på alla möjliga och omöjliga ställen. Åkermark är i princip försvarslös med nuvarande PBL.

Statistiken berättar också med förfärande fakta om att t ex 7 procent av den goda åkermarken i Skåne bebyggdes mellan 1960 och 2000 och ytterligare 9 000 hektar var år 2006 planerade att exploateras de närmaste 25 åren i Skåne och Halland. Allt fler människor på vår jord skall livnära sig på allt färre hektar åkermark. Den ekvationen går inte ihop. Det inser rika länder som t ex Kina som arrenderar eller köper upp jord runt om i världen för att säkra upp tillgången på mat för hemmamarknaden. Här i vårt land är det ofta viktigare med hus, vägar, industrier, köpcentra etcetera. på den goda åkermarken, detta utan tanke på framtiden. Denna misshushållning kan komma att straffa sig mycket hårt framöver.

Helge Vrågård