Den halländska vindkraften är minst lika beroende av gruvbrytning utomlands som kärnkraftverken av uranbrytning.
Den halländska vindkraften är minst lika beroende av gruvbrytning utomlands som kärnkraftverken av uranbrytning. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Även vindkraften är miljöfarlig

Den halländska vindkraften är minst lika beroende av gruvbrytning utomlands som kärnkraftverken av uranbrytning

ANNONS
LocationHalland||

Svar

på "Vi kan producera vår egen vindkraftsel"

Alla energislag, även de så kallade förnyelsebara, åstadkommer miljöskador. För att producera en megawatt havsbaserad vindkraft krävs 132 ton stål, 370 kg aluminium, 10 ton koppar. 111 kilo nickel, 6,7 ton bly 124 kg neodym och 22 kg dysposium.

Generatorn i ett modernt vindkraftverk kräver 350 kg neodym. De tillhör gruppen sällsynta jordartsmetaller och bryts främst i Kina med enorma miljöproblem. För varje ton jordartsmetall produceras lika mycket radioaktivt avfall! Så den halländska vindkraften är minst lika beroende av gruvbrytning utomlands som kärnkraftverken av uranbrytning. Elbilar, solceller, ledlampor m fl kräver också dessa sällsynta metaller.

ANNONS

Det ter sig en smula märkligt och nationellt inskränkt att som en del insändare ensidigt bita sig fast vid frågan om vindkraft kontra kärnkraft när det är fossil energi som kol, olja och gas som helt dominerat och dominerar globalt med miljoner döda i gruvolyckor och av utsläpp som resultat.

Per E

ANNONS