Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Välj vegetarisk mat, uppmanar insändarskribenten. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Välj vegetarisk mat, uppmanar insändarskribenten. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ät mer Vegetariskt!

Det är bra för miljön.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Mitt namn är Solveig, jag är 12 år och bor i Varberg. Jag är vegetarian och jag tycker att fler borde bli det. Kött är dåligt för miljön, till exempel så går det cirka 15 000 liter vatten per kilo nötkött. Vissa tror att vegetariskt inte har tillräckligt mycket näringsämnen. Det är inte sant, det finns alla näringsämnen vi behöver. Nötkött är väldigt dåligt för miljön. För att de ska producera mer kött måste bönder föda upp mer kor som släpper ut gaser på grund av deras foder, den gasen kallas metangas. Sen när köttet ska fraktas så kommer det koldioxid som också bidrar i växthuseffekten

Växthuseffekten är en uppvärmning av jordytan som åstadkoms av jordens atmosfär. Den bildas av alla växthusgaser, de vanligaste är vattenånga, koldioxid, dikväveoxid, metan och ozon. Dom bildar ett tjockt lager på atmosfären. När solens strålar tar sig in genom atmosfären så kommer dem inte ut precis som ett växthus detta resulterar till extrem torka, översvämningar och smältande isar.

Många säger att det inte smakar något men det smakar lika mycket som om det skulle varit kött i. Nästan alla rätter med kött kan man äta vegetariskt. Att äta vegetariskt kan leda till en bättre hälsa. Många tycker att kött är gott och vill därför äta det, men man kan iallafall minska på köttet. För att hjälpa miljön och få bättre hälsa ät mer vegetariskt!

Solveig från påskbergets 6:a