Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Är det en fröjd för ögat att se glada kultingar släppas lösa och glada kossor hoppa runt i hagen när vi vet att många sedan äter upp dem? Bild: John Alexander Sahlin / TT

Ät inte upp din nästa

Glömmer ni att våga vara snälla?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Hatiska terrorister förstör jobb och folknöje" och "Åt du också mindre kött i påsk?"

HN delar ideologiska värderingar med Centern men glömmer väl inte det sunda förnuftets viktighet? Är det en fröjd för ögat att se glada kultingar släppas lösa och glada kossor hoppa runt i hagen när vi vet att många (men absolut inte alla) människor sedan äter upp samma kultingar och kossor?

Maria Haldesten skriver om hur svenska bönder och forskare borde hyllas för de insatser de gör för att djur och människor ska må så bra som möjligt. Jag hyllar att jag är uppvuxen i en värld där allt färre människor dör eftersom forskning tagit fram vaccin som gör oss motståndskraftiga mot sjukdomar. Men det sättet forskare haft som tillvägagångssätt beklagar jag. Nu när vi kommit så långt inom forskning och filosofi och blivit så upplysta som vi är, borde djurförsök (på andra djur än frivilliga människor) vara långt, långt borta. Nu när vi, enligt Lissabonfördraget Avdelning II Allmänna bestämmelser Artikel 13 samt The Cambrigde Declaration on Consiousness, vet att alla djur (inte bara människan) kan känna och har ett medvetande, borde bönder som håller djur fångna endast finnas i historieböckerna.

Hanna Marie Björklund avslutar sin krönika med att skriva om hur människor borde njuta lite extra av sin festfulla "måltid" bestående av kött som är producerat med hänsyn till djurskydd och miljö. Hur kan ett liv som är skapat med samma förutsättningar som du och jag, plötsligt förvandlas till en måltid? Hur kan det vara ok att döda och äta en levande individ bara för att bonden som har hand om djuret följer vissa regler? Det är klart att det är än mer hemskare när djuren proppas fulla med olagliga preparat, forslas i trånga burar och dödas plågsammare. Men inser inte en och envar att det bästa vore om Ingen dödades, om istället alla fick leva?

Jag är inte medlem i något religiöst samfund men för mig är det en gyllene regel att behandla andra som jag själv vill bli behandlad. Ät inte upp din nästa. Gläd dig istället åt att se ett rådjur beta i skogsbrynet, sätt elstängsel där du inte önskar vildsvinen böka, njut av att korna betar i markerna för att sedan när de är gamla, få somna in i ro precis som du och jag.

Lev och låt Leva!

Britta Uher-Larsson

förskollärare, mamma och framtidsoptimist!

Svar

från ledarredaktionen.

Det är väl alldeles utmärkt att fler människor får en känsla för var maten kommer ifrån. Och visst kan man fröjdas över att kotletten kommer ifrån en glad gris. Att vi äter kött och mjölkar kor är en förutsättning för det halländska landskap vi njuter av. Och att hålla efter viltet genom jakt är också nödvändigt.

Djurförsök är i sin tur en förutsättning för framtagande av vaccin, medicin och nya behandlingsmetoder. Det handlar inte om en vilja att i onödan utnyttja djur, det handlar om att det inte finns andra alternativ. Test på frivilliga människor ingår för övrigt i slutstadiet av en prövning av medicin – innan den släpps på marknaden.

Maria Haldesten

Politisk redaktör