Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Vet politikerna vad de röstar på, undrar insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Är valfriheten så mycket värd?

Skall vi en efter en behöva sjukskriva oss?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Till de folkvalda i Falkenberg: När valfriheten och rädslan för en kommunal välfärd får politiker att rösta emot förslaget om att ta tillbaks delar av LSS-Boendena i kommunal regi, så undrar vi, är valfriheten så mycket värd att ni vill offra oss som arbetar på något av Frösundas 17 boenden för den? En röst för att låta de privata aktörerna fortsätta bedriva sina verksamheter i kommunen, är inte bara en röst för eran valfrihet, det är också en röst för att låta en utbildad undersköterska ”sova” i upp till tio timmar på jobbet, med en ersättning på hela 7 kronor per timma. Inte heller skall man få tillgodoräkna sig dessa timmar i sin tjänst?

Ni röstar också för att företaget ska slippa erbjuda oss heltid, utan anställa oss på 75 procent, för då slipper dem ju betala ut någon övertid när vi behöver ställa upp för våra kollegor, då det krisar. Istället får vi fyllnadslön, så vi ska komma upp i våra timmar som vi borde haft från början! Timmar som vi ändå är, mer eller mindre gratis, på vår arbetsplats i form av sovande jour eller som obetalda raster, raster vi aldrig hinner ta. Skall vi en efter en behöva sjukskriva oss eller tvingas att säga upp oss för att belastningen blir för stor, då cheferna skyller på att vikarier inte är bra för verksamheten och låter istället personalen själva lösa personalbristen internt. Får cheferna kanske bonus för minskade personalkostnader? Uppskattning i form av en liten julklapp, en aktivitet eller bara ett litet tack är inget vi förtjänat.

Nej vi får nöja oss med ett diplom, när vi klarat av testen på Frösundas interna nät, tester som är ett måste att göra och lägga tid på, denna tid vi kunde lagt på våra boende istället. Eller kunde vi lagt dessa timmar på dokumentation, för den är i dag bristfällig. Så med varsitt diplom och en semester i sommar som vi inte fått planera själva, för vikarier är ju dyrt, så frågar vi: är det inte dags att politikerna tar lite ansvar? Låt inte Frösunda fortsätta att tälja guld med smörkniv, på bekostnad av personalen och brukarnas väl!

M.H