Ensamkommande. Om ungdomarna lockas av Agapes ”erbjudande” så innebär det att de säger  ”Nej tack” till Migrationsverkets hjälp och de kan därefter inte välja att ”gå tillbaka” till Migrationsverket, skriver Ann-Charlotte Stenkil (M).
Ensamkommande. Om ungdomarna lockas av Agapes ”erbjudande” så innebär det att de säger ”Nej tack” till Migrationsverkets hjälp och de kan därefter inte välja att ”gå tillbaka” till Migrationsverket, skriver Ann-Charlotte Stenkil (M). Bild: Fredrik Sandberg/TT

Är ni medvetna om vilket stort ansvar ni tar på er?

Ann-Charlotte Stenkil (M) svarar om boende för ensamkommande.

ANNONS
LocationVarberg||

Svar

till Agape/Björn Mellquist (13/4).

Varbergs kommun har ansvaret för de barn/ungdomar som är under 18 år. Vi har ombesörjt detta genom boende och omsorg antingen på sk HVB-hem eller i familjehem. Vi har fått ersättning från Migrationsverket för detta – även om ersättningen drastiskt har minskat.

Vad händer då när man blir över 18 år?

För alla som är över 18 år och söker asyl är det Migrationsverket som har ansvaret för. Då tillhandahåller Migrationsverket mat, logi mm.

Migrationsverket har avvecklat ett stort antal asylboende i Sverige – så även i Varberg. Himle stängdes och nu även Mäshult. Det som då händer är att de som bott på dessa förläggningar – oavsett ålder – erbjuds flytta till annat av Migrationsverkets boende i väntan på att deras asylansökan behandlas. Beslutet blir antingen: Ja, det finns skäl för att få stanna i Sverige eller Nej, det finns inte skäl för att stanna i Sverige. Vid ja anvisar Migrationsverket personerna till exempelvis Varberg. Då är vi skyldiga att ordna boende – som individen betalar för genom den ersättning som utgår från staten under två år för kost, logi mm.

ANNONS

Vid ett nej skall personen lämna Sverige eftersom skäl för asyl inte finns. Detta beslut kan överklagas och även under den tiden är det Migrationsverket som har ansvaret för kost och logi mm.

Vad är det då Agape vill? Agape vill själva ordna bostad för dem som fyllt 18 år – som vistats i Varberg som minderåriga och som nu blivit 18 år. De har fortfarande inte fått besked om de får stanna i Sverige eller inte. Vid ett avslag från Migrationsverket kan detta överklagas och det kan då dra ut ytterligare ett par år innan definitivt besked. Om ungdomarna lockas av Agapes ”erbjudande” så innebär det att de säger ”Nej tack” till Migrationsverkets hjälp och de kan därefter inte välja att ”gå tillbaka” till Migrationsverket. Jag vill understryka att det inte bara är boende som krävs för att kunna välja Agapes erbjudande – utan även pengar för mat, kläder mm. Hur tänker Agape ordna det?

Genom Agapes agerande tar man över ansvaret från Migrationsverket och enligt min mening innebär det en betydande osäkerhet för dessa unga människor. Hur får jag mat för dagen? Tänk om boendet försvinner efter ett tag?

Nej! Låt Migrationsverket ta det ansvar som är deras och Varbergs kommun ansvara för det vi skall. Vi behöver lägga ett stort engagemang på de människor som verkligen har fått uppehållstillstånd och som vi alla vill skall komma in i vårt samhälle på ett bra sätt – inte minst genom jobb. Att de elever som nu går på PS-gymnasiet skall få sina betyg är angeläget – det kommer vi att kunna lösa.

ANNONS

Ann-Charlotte Stenkil (M)

Kommunstyrelsens ordförande Varberg

ANNONS