Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Är det populism att investera i framtiden?

Fri kollektivtrafik för unga och äldre är något Socialdemokraterna i hela Halland står bakom.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Att fler reser med färre fordon minskar koldioxidutsläppen, skriver insändarskribenterna. Bild: Jari Välitalo
Att fler reser med färre fordon minskar koldioxidutsläppen, skriver insändarskribenterna. Bild: Jari Välitalo

Svar

till Katarina Erlingson samt Mikaela Waltersson (M) och Tommy Rydfeldt (L)

Att fler reser med färre fordon minskar koldioxidutsläppen. Därför vill vi Socialdemokrater uppmuntra till kollektivt resande.

Klimatkrisen måste tas på allvar. Det måste också den isolering äldre och unga levt med de senaste åren. Plånboken är ett hinder. Vi vill att fler äldre ska kunna ta sig till aktiviteter och besöka familjemedlemmar. Att ungdomar ska få möjlighet att ta det första sommarjobbet. Att vänja sig att tidigt åka buss och tåg kan få stor påverkan på hur de reser i vuxen ålder. Därför vill vi socialdemokrater under kommande mandatperiod satsa på fria resor för ungdomar till och med 19 år och äldre över 65. För ungdomar gäller detta också för de i behov av färdtjänst.

Både Waltersson, Rydfeldt och Erlingson har en tråkig syn på väljarna. Att de på något sätt blir lurade av oss att tro att fria resor inte måste betalas någonstans. Självklart måste de uteblivna intäkterna från bussbiljetterna komma någonstans ifrån och att det inte skulle bli från gemensamma skattepengar är det nog ingen som tror. Investeringar i framtiden kostar och görs inte lättvindigt. Därför väljer vi att i vårt gemensamma budgetförslag med Vänsterpartiet och Miljöpartiet för Region Halland 2023 ta ett delsteg mot målet genom sommarkort för ungdomar.

Fri kollektivtrafik för unga och äldre är något Socialdemokraterna i hela Halland står bakom. Det är en gemensam valfråga för både våra regionpolitiker och kommunpolitiker. Därför är de rent tekniska hindren, om att kommuner och regionen ska jobba tillsammans, som Waltersson och Rydfeldt lyfter inte alls några problem. Snarare visar de på hur de själva inte kan enas med sina kommunala partikamrater. Där har man olika önskemål i olika kommuner på vilka som ska ha fria resor, vilka åldersgrupper och vilka tider.

Förra året gick Region Halland med nära 1,2 miljarder i överskott, också i år visar prognosen på stora överskott. Det är nu investeringar i sjukvård och klimat behövs. Vi har inte råd att vänta.

Vi socialdemokrater vill bygga Halland med en starkare välfärd.

Lise-Lotte Bensköld Olsson (S)

regionråd

Per Stané Persson (S)

regionråd

Shabnam Zamani (S)

ungdomskandidat

Anton Karlsson Rask (S)

ungdomskandidat

LÄS OCKSÅ: Gratis kollektivtrafik populistiskt S-vallöfte

LÄS OCKSÅ: Debattartikeln skapar en massa frågor om S-politiken