Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skelettet och hans kvarlevor har ingen positiv betydelse i sammanhanget. Berättelsen omkring honom är ju det intressanta i sammanhanget, skriver insändarskribenten. Bild: Johnny Samuelsson
Skelettet och hans kvarlevor har ingen positiv betydelse i sammanhanget. Berättelsen omkring honom är ju det intressanta i sammanhanget, skriver insändarskribenten. Bild: Johnny Samuelsson

Är det inte dags att begrava Bockstensmannen?

Obehagligt och oetiskt med mänskliga kvarlevor på muséer.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

artikeln ”Bockstensmannen flyttas – hotas av silverfiskar

På Göteborgs Naturhistoriska museum finns de riksbekanta siamesiska tvillingarna konserverade och nedstoppade i en glasburk sedan 200 år inte längre tillgängliga för allmänheten. De finns bara tillgängliga för vissa intresserade. Det har tagits ett beslut av Västarvet dit Naturhistoriska tillhör att tvillingarna skall kremeras och begravas. Det fanns personer som starkt motsatte sig detta men nu har kremeringen ägt rum.

Hallands kulturhistoriska museum i Varberg är medveten om diskussionen kring mänskliga kvarlevor på museer säger Christina Andersson Wiking.

Bockstensmannen på Varbergs museum är också riksbekant. Nu skall Bockstensmannen med all historia som skapats kring honom flyttas till ett annat rum i museet. Forskare försöker att ta fram hans dna och kanske det är möjligt med hjälp av hans hår. Är det av etiska skäl ens lagligt att forska på mänskliga kvarlevor lämnade till museet? Jag tror inte det.

Nu i samband med flytten till ett annat större rum har museet en möjlighet att kremera och begrava Bockstensmannen, kanske på Bockstens mosse där man hittade honom. Skelettet och hans kvarlevor har ingen positiv betydelse i sammanhanget. Berättelsen omkring honom är ju det intressanta i sammanhanget. Det är den som drar folk jämte allt annat som museet bjuder på.

Själv är jag helt emot att det förvaras mänskliga kvarlevor på museer. Har man sett de siamesiska tvillingarna i glasburken så etsar sig bilden kvar i minnet och det samma med Bockstensmannens kvarlevor. Obehagligt och oetiskt!

Marianne Johansson

socialdemokrat

Varberg

LÄS MER: Låt Bockstensmannen fortsätta dra publik till museet

LÄS MER: Bockstensmannen är ett viktigt kulturarv och ska inte begravas

LÄS MER: Bockstensmannen räddas - medan tvillingarna bränns