Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ola Johansson (C). Bild: Henrik Montgomery/TT
Ola Johansson (C). Bild: Henrik Montgomery/TT

Äntligen straffas djurrättsterroristerna

De insatser som hittills har presenterats har varit otillräckliga.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Allt för många lantbrukare, jägare och djurhållare terroriseras av våldsbejakande djurrättsaktivister. De utsätts för allt från skadegörelse, ofredande och olaga intrång till hot och misshandel. Företag och personer som är verksamma inom de gröna näringarna måste kunna bedriva sin verksamhet utan att utsättas för brott.

Den här typen av hot mot pälsdjursuppfödare, slakterier, forskningsanläggningar, jägare, djurparker, ridskolor, kyckling- och äggproducenter eftersöksjägare, ko-, gris-, och fårbönder kräver krafttag av regering och Riksdag. Centerpartiet anser att brott som dessa ska leda till kännbarare straff än den aktivist som dömts för brotten mot minkbonden Niklas Pettersson i Glommen.

Justitieministern, Morgan Johansson, måste agera kraftfullare än hittills för att motverka den här brottsligheten. Vi anser att de insatser som hittills har presenterats har varit otillräckliga för att säkra tryggheten för de företagare som fortfarande förföljs och trakasseras.

Centerpartiet kräver att lagstiftningen kring denna typ av brottslighet ses över. Den är otydlig när det gäller trakasserier som sker på privat mark, som exempelvis obehörigt intrång i stallar, hagar och på gårdstun. Det är också något som utnyttjas av de våldsamma djurrättsaktivisterna som gömmer sig bakom demonstrationsfriheten.

Vi vill dessutom stoppa utbetalningen av offentliga medel till våldsbejakande organisationer. Det har framkommit att den tidigare riksdagsledamoten och Socialdemokraten Jan-Emanuel Johansson donerat egna pengar till Djurfront. Sådan aningslöshet förtjänar skarp kritik och allvarliga samtal från Stockholms Handelskammare, där han ingår i fullmäktige. Vi kan inte ha offentliga personer som finansierar terror och våld.

Det samordnade arbetet kring dessa brott måste, med Halland som förebild, förbättras i hela landet. Särskilt viktigt är att polisen dokumenterar motivbilden så att man kan avgöra om denna typ av ”low level crimes” utgör ett led i en systematisk eller organiserad brottslighet. Vi i Centerpartiet vill därför att en utredare med särskild kompetens om denna typ av brottslighet ska finnas i samtliga polisregioner.

Statistiken för brott kopplade till djurrättsaktivism måste också bli tydligare och mer tillgänglig. En klar och tydlig bild ger bättre förutsättningar att kunna sätta in effektiva och förebyggande insatser. Proaktiva informationsinsatser och förebyggande åtgärder från polisens sida har varit en framgångsfaktor för att förhindra brottsligheten och öka tryggheten hos dem som riskerar att drabbas.

I förlängningen hotar den våldsbejakande djurrättsaktivismen vår framtida livsmedelsförsörjning, det fria företagandet och vår demokrati. Vi i Centerpartiet står på de drabbade personerna och företagens sida. Vi driver på för säkra livsmedel, en god djurhållning och tryggheten för alla dem som har detta som sitt yrke.

Ola Johansson (C)

riksdagsledamot