Ett steg i rätt riktning för hälsan, miljön och vårt svenska lantbruk, skriver insändarskribenten.
Ett steg i rätt riktning för hälsan, miljön och vårt svenska lantbruk, skriver insändarskribenten. Bild: LEIF R JANSSON / TT

Äntligen ska margarinet försvinna från våra kök

Smör är på riktigt.

ANNONS

På tisdagens kommunfullmäktige i Varberg (16/3) kommer en reviderad måltidspolicy upp till beslut. Policyn tar upp inköp, upphandling, tillagning och servering av måltiderna på förskolor, skolor och äldreboenden i kommunen. Till stora delar följer den tidigare beslut, men nytt och glädjande är att margarinet äntligen ska bort från våra kök och ersättas av smör!

Det är ingen hemlighet att livsmedelsindustrin som tillverkar margarin gör det för att det finns pengar att tjäna. Processen är omild och man tillför en del kroppsfrämmande tillsatser under resans gång. Man får visserligen en billig produkt, men det är inget naturligt livsmedel.

Om man istället vispar grädde så får man smörkorn, vilka ”tvättas” i vatten, tillförs salt och arbetas ihop till smör. I Sverige använder vi syrat smör, som innebär att man dessutom tillsätter mjölksyrabakterier. Naturligt och utan tvivel.

ANNONS

Genom att använda smör i de kommunala köken gynnar vi också det svenska lantbruket. Måltidspolicyn gynnar nämligen närproducerade livsmedel genom att ställa krav på att svensk lagstiftning kring jordbruk och djurproduktion ska följas. Margarin däremot innehåller ofta palmolja, som är en långväga produkt och dessutom förknippad med stora miljöproblem.

Att vi övergår till smör i matlagningen och Bregott på smörgåsen är ett steg i rätt riktning för hälsan, miljön och vårt svenska lantbruk. Det känns bra att äntligen få detta på plats. Och det känns särskilt bra att det nu finns en gemensam politisk vilja för detta, nämligen ett margarinfritt offentligt kök i Varbergs kommun!

Katarina Sundvall (C)

Ledamot i Servicenämnden

Björn Dahlén (C)

Ersättare i Servicenämnden

ANNONS