Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett 50-tal gravstenar har tagits bort från sina gravplatser och står nu uppresta mot kyrkogårdsmuren bakom kyrkan, skriver insändarskribenten.

Ännu en kyrkogårdsskövling

Våra kyrkogårdar måste få fortsätta att utgöra värdefulla kulturmiljöer.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Nu har det hänt igen - ännu en kyrkogård är vandaliserad och skövlad. Den här gången är det Morups kyrkogård som drabbats. Här har ett 50-tal gravstenar tagits bort från sina gravplatser och står nu uppresta mot kyrkogårdsmuren bakom kyrkan. Detta trots att Kulturmiljö Halland ännu inte gjort sin inventering och bevarandeplan. Givetvis ska gravstenarna inte utgöra livsfara för vare sig personal eller besökare, men det går att säkra dem. Jag undrar dessutom vad som görs från kyrkans sida för att hitta gravrättsinnehavare? Det kan inte anses tillräckligt att sätta upp en liten grön skylt, då långt ifrån alla bor i närheten och ser dessa. Det krävs mycket efterforskning och engagemang för att hitta anhöriga.

Våra kyrkogårdar måste få fortsätta att utgöra värdefulla kulturmiljöer och lugna minnesplatser över alla som avlidit och inte bara bestå av stora och lättskötta gräsmattor.

Inger Johansson

Fagereds Pastorats Hembygdsförening