Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För Centerpartiet är det viktigt att det finns en god balans mellan arbetstagarnas och arbetsgivarnas intressen, skriver Ola Johansson (C). Bild: Ola Folkesson
För Centerpartiet är det viktigt att det finns en god balans mellan arbetstagarnas och arbetsgivarnas intressen, skriver Ola Johansson (C). Bild: Ola Folkesson

Ändring av turordningsregler skapar jobb

Syftet är att underlätta för företagen att driva verksamheten vidare.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Översynen av LAS ökar i själva verket anställningsskyddet, eftersom syftet med reformen är att underlätta för företagen att driva verksamheten vidare, våga nyanställa och stärka kompetensen hos de anställda. Turordningsreglerna utgör ett viktigt skydd för dem som varit anställda längst, men möjligheterna att göra fler undantag än tidigare har efterfrågats av företagarna, som ett sätt att kunna behålla nyckelpersoner vid nedgångar.

För Centerpartiet är det viktigt att det finns en god balans mellan arbetstagarnas och arbetsgivarnas intressen. Företagen ska våga anställa och de senast anställda ska känna att det lönar sig att deras anställning är trygg så länge man utvecklas tillsammans med kollegorna.

Vi behöver en arbetsmarknad som både är trygg och ger oss möjlighet att vara konkurrenskraftiga när pandemin är över. På grund av corona kommer vi dessvärre att se en ännu högre arbetslöshet, där många förlorar sina jobb för att efterfrågan på produkter och tjänster har uteblivit. Därför behövs reformer som både gör det enklare att återanställa och kompetensutveckla.

Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. För svensk ekonomi är det helt avgörande att dessa vågar växa snabbare när efterfrågan ökar igen. Den som lyckas bäst med att bibehålla och utveckla kompetensen blir vinnare. Att arbetsgivarna får ökade krav på sig att kompetensutveckla sin personal betyder att uthålligheten ökar så att uppsägningar kan undvikas och att anställningar säkras på sikt.

Översynen är ett resultat av överenskommelsen mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. Om inte parterna klarar att förhandla fram den förändring vi vill se, finns det ett utrett förslag att genomföra, som januaripartierna varit överens om och det dessutom finns ett brett stöd för i Sveriges Riksdag.

Ola Johansson (C)