Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Om vi skapar en egen kommunal byggdivision, som bygger själva, så stannar pengarna kvar i kommunen istället för att hamna i de stora byggbolagens kassor, skriver insändarskribenten. Bild: Claudio Bresciani / TT
Om vi skapar en egen kommunal byggdivision, som bygger själva, så stannar pengarna kvar i kommunen istället för att hamna i de stora byggbolagens kassor, skriver insändarskribenten. Bild: Claudio Bresciani / TT

Ändra inriktningen i bostadsfrågan!

Förtätningen av centralorten måste stoppas och byggandet måste istället ske i orterna runt omkring.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Mer eller mindre alla vet väl hur bostadssituationen ser ut i Varberg: mycket långa köer, allt högre hyror och enorma insatspriser. De befintliga partierna i fullmäktige har inte gjort något för att förändra eller förbättra detta, utan låtit denna bedrövliga situation fortsätta att accelerera.

En nypa bättre lånevillkor, lite högre bostadsbidrag eller statligt investeringsstöd, är dessa partiers förhoppningar. De sitter helt enkelt och hoppas att någon i Stockholm ska komma med lite underlättande åtgärder. Men lokalt? Här i Varberg? Där har de ingenting att erbjuda överhuvudtaget. Absurt!

För visst kan, och ska, vi agera lokalt!

Det handlar om att återskapa en trygg bostadspolitik för folk med vanliga inkomster. Att komma bort från marknadshysterin, och istället se bostaden som en social rättighet, inte en handelsvara.

Varbergs Bostads AB måste avbolagiseras. Då ändras inriktningen till att utgå från behov istället för vinst. Då kan vi åter ha fonderade medel vid renoveringar så hyresgästerna slipper hyreshöjningar. Som det var förr. För att ta ett endaste exempel.

Om vi skapar en egen kommunal byggdivision, som bygger själva, så stannar pengarna kvar i kommunen istället för att hamna i de stora byggbolagens kassor. Då har vi gjort lokala, konkreta krafttag för att påbörja en annan inriktning med billigare hyror.

Vi måste med kraft agera här och nu lokalt och vi måste byta inriktning helt och hållet. Förtätningen av centralorten måste stoppas och byggandet måste istället ske i orterna runt omkring. Kombinera detta med avgiftsfri kollektivtrafik med täta avgångar efter behov, så kan hela kommunen börja leva. Med social service även utanför centralorten, billigare hyror och att Varbergs fortsatt kan vara den småstadsidyll där vi alla känner oss hemma och trygga.

Ingemar Ericsson 24:7