Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Äldreomsorg ska vara kommunal eller ett personalkooperativ

Objektsupphandlingen är dålig för både ekonomin och personalen

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Det behövs ett nytt särskilt boende" 28 /8

Vi socialdemokrater vet liksom övriga partier i Falkenbergs Kommun att under kommande år förväntas invånarantalet över 80 år att öka. Vi lever allt längre och behoven av äldreboende och omsorg kommer att öka. Samtidigt är kommunens ekonomi begränsad. Att som moderater och centerpartister då välja att leasa ett äldreboende i 12 år med möjlighet till förlängning i fem år är inte att ta ansvar för skattebetalarnas pengar. Att leasa istället för att själv äga blir dyrare och vi hamnar dessutom i en bedrövlig förhandlingssituation om 12 år då det privata företaget äger ett boende som våra äldre är beroende av. På vilken nivå hamnar kostnaderna då? De pengarna gör större nytta i form av mer personal hos de äldre. Tyvärr verkar Moderaterna inte ha lärt sig något av partivännernas generalfiasko Nya Karolinska i Stockholm.

Vi socialdemokrater föredrar att äldreomsorg drivs i kommunal regi eller som personalkooperativ. Vi vill också att det ska vara attraktivt att arbeta i omsorgen med rimliga villkor.

Det blir man om man är anställd med kollektivavtal där försäkringar, lön, arbetstid, semester mm ingår. Tyvärr valde den moderatledda majoriteten i Socialnämnden att inte ställa krav på detta i upphandlingen av det nya boendet.

Vi menar att det är klokare att bygga ett kommunägt boende vid Tallgläntan både för kommunens ekonomi och för omsorgsyrkenas attraktivitet vilket gynnar de äldre i slutändan. Vi kommer att ta ansvar för att det finns både boendeplatser och resurser kvar till personal om vi får makten efter valet.

Per Svensson (S)

Oppositionsråd i Falkenbergs Kommun

Kerstin Rosell (S)

2:e vice ordförande Socialnämnden