Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Jörgen Warborn (M). Bild: Janerik Henriksson/TT

Äganderätten är viktig för en levande skog

Kritik bör riktas mot regleringar som inte är proportionerliga.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Warborn tycker inte om att marknaden styr" och "Det är livet i skogen, inte äganderätten, som hotas"

Skogen är viktig för oss alla i Sverige. Om detta råder ingen konflikt eller tvivel. Den är viktig för oss medborgare för rekreation, lärande och rent ekonomiskt för en mängd näringar och samhällsekonomin i stort. Skogens stora betydelse för våra svenska arter är självklar.

Det tycks finnas en utgångspunkt hos skribenterna om att det finns en konflikt mellan att värna äganderätten och våra svenska gröna näringar, och samtidigt värna skogens djur och miljön generellt. Det är en väldigt svart-vit bild av hur det egentligen fungerar i verkligheten. Äganderätten och skogsnäringen bidrar till levande skogar och att vi tar hand om våra naturresurser.

Skribenternas vurm för välfärden är behjärtansvärd. Då borde de precis som jag värna skogsindustrins villkor, en av våra viktigaste basindustrier som bidrar till en växande ekonomi som kan stärka den svenska välfärden. En stark äganderätt är en förutsättning för en konkurrenskraftig skogsindustri.

Vi har mycket skyddad skog och mark i Sverige, och det bör vi fortsatt ha. Det är svårt att ta argumentet om att djurlivet och den levande skogen generellt är hotad i Sverige. Växande skogar binder koldioxid och är således viktigt för klimatet, samtidigt som råvaror från skogen används i allt större utsträckning för att ersätta oljebaserade produkter. Vi har i grunden bra regelverk i Sverige som har bidragit till ett ansvarsfullt skogsbruk som tar stor hänsyn till unika naturvärden och djurlivet. Men kritik bör riktas mot regleringar som inte är proportionerliga och som inskränker äganderätten i stor omfattning.

Även om äganderätten är viktigt för att värna skogens liv, vår svenska natur och vår konkurrenskraft, så är frågan större än så. Äganderätten är en av våra mest grundläggande rättigheter i en fri demokrati. Att människor har möjlighet att råda över mark och egendom är en grundpelare i den liberala marknadsekonomin och en förutsättning för att skapa välstånd. Det är i regel fattiga länder, där äganderätten är kraftigt begränsad, som är sämst på att värna skogens naturvärden och djurliv. För miljön, ekonomin och växande skogar med ett rikt djurliv är det centralt att värna äganderätten.

Jörgen Warborn (M)

Riksdagsledamot