Anställda har flera gånger vittnat om att bemanningen varit för låg, omsättning av personal hög samt ohumana arbetstider som lett till utarmning av kompetens, skriver insändarskribenten.
Anställda har flera gånger vittnat om att bemanningen varit för låg, omsättning av personal hög samt ohumana arbetstider som lett till utarmning av kompetens, skriver insändarskribenten. Bild: Pontus Lundahl/TT

Ädelreformens brister blottade av ett virus

Bristerna har varit kända sedan länge.

ANNONS
LocationHalland|

I startskedet av coronakrisen fanns inte kommunerna med i planeringen och skyddsutrustning dröjde. Brister inom särskilt boende och hemtjänst har varit känt en längre tid. Anställda har flera gånger vittnat om att bemanningen varit för låg, omsättning av personal hög samt ohumana arbetstider som lett till utarmning av kompetens. 1993 infördes Ädel- reformen i Sverige. Det innebar att kommunerna tog över större delen av vården för de äldre. När de privata aktörerna gjorde debut fanns nu även en vinstdrivande syfte både för kommuner och aktörer.

10 år senare gjordes en översyn av Ädel-reformen av riksdagen:

Personal- och kompetensförsörjning: Antalet anställda inom kommunal vård och omsorg av äldre – som till närmare 95 procent utgörs av kvinnor – har ökat de senaste åren, även sjuksköterskor och rehabiliteringspersonal. Svårigheterna att rekrytera och behålla sjuksköterskor, rehabiliteringspersonal och vårdbiträden/undersköterskor har emellertid varit betydande. Personalstyrkan urholkas i oroväckande grad av den stigande sjukfrånvaron. En följd av detta är att kommunerna i ökad utsträckning tvingas anställa personal som inte har adekvat vård- och omsorgsutbildning. Personal- och kompetensbristen gör vårdkvaliteten sämre. Kommuner och landsting bör därför vidta åtgärder för att minska sjukfrånvaron och åstadkomma bättre och attraktivare arbetsvillkor inom vården och omsorgen för äldre.Kompetensutveckling tillsammans betonar behovet av gemensam förbättringskunskap och kvalitetsutveckling.

ANNONS

Översyn av vård och omsorg för äldre - tio år efter Ädelreformen Kommittédirektiv 2003:40

Att ett virus nu blottar det som så många vittnat om i flera år hoppas jag leder till insikt, ödmjukhet och höjd status för personal som arbetar dagligen med de sköraste människorna i samhället. Skamligt att signaler från anställda inte tagits på allvar tidigare. Frustrerande att regering verkar förvånad över brister.

Hälsningar från en tidigare anställd i äldrevården med kompetensen undersköterska, sjuksköterska, distriktssköterska

Helena Olsson

ANNONS