Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Haldesten: Visst skall Halland ha en kustled

En sak kan vi lita på. Vandrarna kommer åter. Prinsessor såväl som turister.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 19/3. Sällan har väl en vandring längs havet känts mer lockande än nu. Vad kan som vågornas brus stilla en orolig själ?

Än så länge får vi, i många fall, nöja oss med det upptrampade stigar som redan finns. Den nya vandringsled som, efter år av samtal, nu äntligen föreslås dras längs den halländska kusten beräknas bli klar först 2024. Men då skall det bli åka av – eller promenerat.

– Vi tror och hoppas att Halland ska kunna vara Europas bästa cykel- och vandringsdestination 2030, säger Jonas Olsson på Region Halland.

Och med en ännu bättre utbyggd – och därmed mer trafiksäker – Kattegatt-led, och en ny vandringsled, finns det goda förutsättningar. Och kanske kan säsongen förlängas åtminstone under hela september - före kuststormarna sätter far. Och våren är förstås också ljuvlig

Att processen ska genomföras ”med tidig inkludering i det lokala samhället och i dialog med det lokala näringslivet”, bör vara självklart. Det är ju inte minst från sådana verksamheter som propåer och önskemål kommit. De ser potentialen i den vandringstrend som nu sveper genom hela Europa.

Och blir avtalen med markägarna rimliga, och man ser till att ta hänsyn till viktig betad och brukad mark, har det god förutsättningar att locka såväl långväga vandrare som motionssugna hallänningar.

Att samtidigt bättre kartlägga vårt kulturarv längs kusten är en utmärkt idé. På senare år har vi börjat bli mer medvetna om alla våra guldkorn. Det är angeläget av flera skäl. Förutom att bättre uppmärksamhet gör att fler kan glädjas år sevärdheterna, kan det öka chanserna till att kulturarvet faktiskt värnas.

I både Varberg och Falkenberg har vi sett sorgliga exempel på motsatsen, även på senare år.

Det är förståeligt att den halländska besöksnäringen nu kan ha svårt att glädjas över satsningen. Å andra sidan är goda framtidsmål kanske ännu viktigare.