Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Maria Haldesten: Vilse på riktigt eller falkenberg(s)k dimridå?

De klara S-beskeden känns inte helt övertygande. Och varför ge sken av transporter i skytteltrafik?

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 28/3. Ledamöterna råkade gå bort sig i detaljerna och tog ställning till för mycket. Ungefär så löd förklaringen till Socialdemokraternas förvirrande lappkast i fråga om nytt äldreboende.

Om åhörarna i fullmäktige blev klokare på den beskrivningen är tveksamt. För hanteringen av förhandsbeskedet är faktiskt inte klok.

Men det skall absolut inte tolkas som att bygglovsnämnden misskötte sitt uppdrag och lät politiska värderingar påverka myndighetsbeslut, förklarade Socialdemokraternas med eftertryck.

Klart besked kan tyckas. Men som så ofta när det kommer till politiska beslut ligger det dunkelt sagda bakom det öppet uttryckta. För vare sig Anneli Andelén (C), Filip Bertilsson (M) – eller någon annan i fullmäktige – hade väl förväntat sig annat än indignerat förnekande?

Extra upprört blev det när Yvonne Nilsson hänvisade till egen erfarenhet inom äldreomsorgen.

– Jag tycker det är skamligt att påstå att jag som har jobbat i 45 år i äldreomsorgen skulle påstå att ett äldreboende är störande. Jag är mållös, sade hon – uppenbarligen utan att tappa målföret.

Men skall vi vara helt ärliga så var det ju befarade ”störningar” som motiverade det första nejet. Som en sådär irriterande sak som att de äldre skall äta. För till skillnad från övriga invånare, som åker till affären och handlar, så skickas de äldres mat med lastbil. Dessutom slänger inte de äldre sitt avfall i sopnedkastet. Den hanteringen ingår i serviceboendets service - och sköts i slutändan åter med en lastbil.

Att leva är alltså förknippat med transporter. Och lastbilar anses alltså mer störande än privatbilar. Skall man tolka Yvonne Nilsson kommer det närmast bli fråga om skytteltrafik med leveranser. Överdrivet? Jo, nog låter det så.

Nu har det dock, tack och lov, blivit ett positivt förhandsbesked och bara en månads försening. Om inte nytt, oväntat krångel uppstår när själva bygglovet skall hanteras förstås. Det kan inte uteslutas, lika lite som en Socialdemokrats renlärighet. Men låt hoppas att den fortsätta processen hanteras korrekt – och med hänsyn till de skriande behov som redan finns.

Maria Haldesten