Viktiga symboldagar för klimat och miljö

Ledare 8/4. Den 20-22 april är det Earth Day, temadagar för att uppmärksamma klimat- och miljöproblem. Den 27 mars var det Earth Hour, då man släcker ljuset och stänger av elektriska apparater för att uppmärksamma klimatfrågan. Häromdagen, den 6 april, var det Country Overshoot Day för Sverige, den dag då vi svenskar beräknas ha använt upp vår andel av jordens resurser för 2021. I länder som Cuba, Irak och Indonesien inträffar datumet först i november eller december.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|
©SCANPIX SWEDEN, 1998-10-07.
Jorden - sedd från satellit.
Jordglob/jordklot. Rymden.
Foto: Scanpix
Code: 20360
©SCANPIX SWEDEN, 1998-10-07. Jorden - sedd från satellit. Jordglob/jordklot. Rymden. Foto: Scanpix Code: 20360 Bild: TT

Earth Overshoot Day för 2020, 22 augusti, inträffade tre veckor senare än året innan. Det berodde förstås på pandemin och att många länder stängde ner, så det är egentligen inte så positivt, men visar ändå på att människors agerande går att påverka. Vilket datum det blir i år är för tidigt att säga, men låt oss hoppas att det blir senare än den 22 augusti. Det skulle innebära att vi går åt rätt håll.

Vad spelar då dessa datum för roll? Det verkar som att media och allmänhet har tappat intresset för symboldagar, eller är det bara nu som pandemin tar allt utrymme? När man googlar på dessa dagar är det svårt att hitta något förutom hos de organisationer som är ”närmast sörjande”. Det är oroväckande, åtminstone om man tolkar det som bristande intresse. Samtidigt har en tidning som Aftonbladet instiftat ett klimatjournalistikpris som ska delas ut för första gången i oktober. Det är alldeles utmärkt och fler medier skulle behöva uppmärksamma klimat- och miljöfrågorna. Men det är ändå lite lustigt att just Aftonbladet inte skrev ett ord om Sveriges Overshoot Day den 6 april.

ANNONS

De ovan nämnda datumen kan enbart ses som symboler som inte är värda att uppmärksamma. Samtidigt är det just påminnelser som behövs för att fortsätta hålla fokus på klimat- och miljöfrågorna. Påminnelser som kan få oss att tänka ut kreativa lösningar och annorlunda sätt att göra saker som inte är dåliga för miljön.

Att förändra levnadsvanor behöver inte vara så svårt. Nu under pandemin har vi lärt oss, visserligen den hårda vägen men ändå, att vi inte måste flyga utomlands så fort det är dags för semester. Det går alldeles utmärkt att semestra hemma i Sverige, kanske via cykel eller tåg. Vi kan återanvända mycket mer än vi gör, både i det stora som när vi bygger nya hus, och i det lilla när vi behöver en ny dator. Har datorn gått sönder kan vi köpa en begagnad som fortfarande fungerar och dessutom är billigare, fungerar datorn fortfarande kan vi använda den några år till. Vi kan transportera oss mer miljövänligt; personliga transporter står för 17 procent av våra koldioxidavtryck, så där finns mycket att göra. Det borde vara självklart för alla som har möjlighet att till exempel fasa ut bensinbilen, så kanske jordens resurser kan räcka lite längre.

ANNONS