HELSINGFORS 20180715
Demonstranter, klädda som rollfigurer i tv-serien The Handmaid's Tale, stod utanför parlamentet. Bilden är dock från en tidigare demonstration i juli.  
Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430
HELSINGFORS 20180715 Demonstranter, klädda som rollfigurer i tv-serien The Handmaid's Tale, stod utanför parlamentet. Bilden är dock från en tidigare demonstration i juli. Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430 Bild: Christine Olsson/TT

Viktig finsk aktion för kvinnors rättigheter

Helsingfors. Utrikesministern försvarar sin rätt att kränka kvinnor som genomgått abort. Och regeringen slätar över. Nog finns det skäl att demonstrera

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 1/10. Klädda i rött, med huvudena nedsänkta, stod en grupp kvinnor framför finska riksdagen i fredags. Läget har skärpts. Och det var dags att markera. Mot den fega majoriteten i den folkvalda församlingen. Och mot Finlands abortfientliga utrikesminister. Den internationella dagen för säkra aborter var förstås ett utmärkt tillfälle.

– Det är oacceptabelt att vår utrikesminister inte helhjärtat arbetar för kvinnors frihet och rätt att bestämma över sina egna kroppar. Vi vill också signalera att det här är en stor fråga som inte kan spelas bort i ett politiskt maktspel, sade Svenska Folkpartiets riksdagsledamot Eva Biaudet till Hufvudstadsbladet. Hon deltog i demonstrationen och höll ett tal under evenemanget.

ANNONS

Svenska Folkpartiet var , tillsammans med de Gröna, Socialdemokraterna och Vänsterförbundet, drivande bakom den misstroendeomröstning mot utrikesminister Soini som hölls för bara en vecka sedan. Motivet bakom omröstningen var att utrikesministern, tidigare partiledare för Sannfinländarna, vid ett flertal tillfällen hade demonstrerat sin abortfientlighet offentligt.

Utrikesministern har, i ett blogginlägg, hyllat Argentina sedan dess senat röstat mot ett förslag om legalisering av abort. Än värre var när Timo Soini, under en arbetsresa i Kanada, deltog i en gudstjänst ”till minne av offren för abort”, som arrangerades av den högljudda och inflytelserika antiabortorganisationen Pro Life. En organisation som understödjer antiabortrörelsen även i Sverige.

– En minister kan inte föra fram sina egna privata åsikter i en samhällsdebatt, påminde president Sauli Niinistö, efter att Soinis omdömeslösa uppträdande väckt protester i Finland.

Själv har utrikesministern, i bästa Trump-stil, försvarat sin rätt att säga vad han vill när han vill. Soini jämförde, på ett häpnadsväckande sätt, sitt deltagande i Pro Life-aktionen med att som minister ”gå på en hockeymatch”. Det är närmast otroligt. Att en minister går på en tillställning ”till minne av offren för abort” är inte annat än en grov kräkning mot alla de kvinnor som av olika skäl tvingats fatta det svåraste av beslut. Vad kommer härnäst? Skall han ställa sig och skrika mördare till kvinnor och abortläkare utanför en klinik? Eller stödja sådana aktioner? För det är ju också sånt Pro-lifare ägnar sig åt.

ANNONS

Att en utrikesminister inte kan lufta sina privata åsikter i frågor som rör kvinnors fundamentala rättigheter tycks inte ha gått in. Justitiekanslerns klander mot agerande viftar Soini bort med att obekymrat hänvisa till att utredningen visade att hans övertramp inte var direkt olagliga. Och den parlamentariska förtroendekrisen bekommer honom uppenbarligen inte heller. Misstroendeomröstningen föll ju sedan hans parti, som numera är utbrytargrupperingen Blå Framtid, listigt gjort omröstningen till en regeringsfråga. Därmed stod det, redan före omröstningen, klart att Timo Soini skulle klara sig helskinnad. Därför syntes Timo Soini, som ännu inte har gett besked om sitt nästa drag i politiken inför valet i vår, snarare njuta av att återigen skapa rubriker som gossen Ruda.

Att kritik nu vänds mot övriga regeringspartiers undfallande hantering av Soini är förståeligt. Affären Soini vittnar också om den risk det innebär att sätta populistpolitiker i maktposition. De ser sig i första hand som representanter för sig själva. Och kan då hänsynslöst agera i strid med ett land och en regerings officiella linje.

Aborträtten i Finland är inte direkt hotad, lika lite som i Sverige. Men abortmotståndarna vinner mark. Det är oroväckande. På fredagen gick därför ordförande för Barnmorskeförbundet och ordföranden för Svensk förening för obstetrik och gynekologi, med flera, ut i en debattartikel och varnade konsekvenserna av valresultatet. Det ”innebär att Sverigedemokraterna som vill begränsa aborträtten kan få inflytande”, skrev de i Dagens Samhälle.

ANNONS

SD försvarar också rätten att vägra utföra aborter, en fråga som uppmärksammats genom det ökända barnmorskefallet. Den juridiska processen i det fallet drevs inte, vilket en del förletts att tro, av en enskild barnmorska. Hon hade en hel organisation i ryggen och finansiering just via den Pro-Life-rörelse som den finske utrikesministern vänslas med.

Så nog är det tid att demonstrera alltid. Innan förslagen om stegvisa inskränkningar av aborträtten riskerar att vinna mark, både i Sverige och Finland.

Demonstration. Utstyrseln, inspirerad av serien the Handsmaid’s Tale, användes redan tidigare i somras vid en demonstration för mänskliga rättogheter. Klädseln sänder en kraftfull signal.

ANNONS