Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ola Johansson, Centerpartiet
Ola Johansson, Centerpartiet

Ola Johansson: Vi vill ge kraft åt varje människa

Under fredagen togs ytterligare steg att realisera den politik som inneburit att Stefan Löfven och hans ministär, bestående av socialdemokrater och miljöpartister kunnat styra landet i två och ett halvt år, genom pandemin och ut på andra sidan. Vad vi hoppas!

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Det jag syftar på är den utredning som föreslagit fri hyressättning i nya bostäder från hösten 2022 och framåt. Inga sittande hyresgäster kommer påverkas och alla behåller ett besittningsskydd, lika starkt som idag. Precis som många fastighetsägare gör idag, ska man kunna träffa ett avtal om hyran vid sidan av den förhandlingsmodell som ger hyresgästföreningen monopol på förhandling. Om du som hyresgäst skulle vara missnöjd med den hyra du fått, kan man som tidigare väcka talan i hyresnämnden och få den sänkt genom domstolsbeslut. Vi har ingenting till övers för fastighetsägare som behandlar sina hyresgäster illa.

Medan denna krönika pressläggs gör utredaren Kazimir Åberg sin överlämning av utredningen om fri hyressättning i nyproduktion till justitieminister Morgan Johansson (S). Han förväntas ge en kort kommentar som innebär att förslagen snarast skickas ut på remiss. Det är bra, eftersom det brådskar att genomföra politiken innan valet och då måste det lämnas en proposition till riksdagen på vårkanten -22. Självklart måste det system som införs vara så bra och attraktivt att det leder till att hyresgäster och fastighetsägare väljer att ingå avtal. Fungerar systemet som det är tänkt kommer byggandet att öka, svarthandeln med hyreskontrakt minska och de kritiserade ombildningarna till bostadsrätter att avta.

Vänsterpartiet som helt nyligen sade sig vilja regera tillsammans med Centerpartiet hotar nu med misstroende. Inte nog med att det snart bara är ett år till valet, vi är i en pandemi som ännu inte är över. Visst, det är konsekvent, men inte troligt att de kommer att lyckas. Det som föreslås är så pass viktigt och bra att det borde stödjas av de partier vi i Centerpartiet beskriver som den breda mitten, KD, M, L, C, MP och S. Hyresgästföreningen har 200 miljoner skäl att bilda opinion genom skrämseltaktik. Det är nämligen den årliga summan av förhandlingsavgifter som de tar ut av kollektivanslutna hyresgäster runt om i landet. Förhandlingar som inte sällan bromsar viljan hos allmännyttan, små och stora fastighetsägare att bygga nytt och renovera.

Denna och andra nyhetskanaler fylls idag av kritiska och positiva kommentarer. Nu ser vi till att genomföra det här! Inriktningen är slutförhandlad och statsministern sitter kvar tillsvidare. Jag och Centerpartiet med nygammal klöverloggo och starkt väljarstöd förbereder oss för val som ett självständigt liberalt parti i mitten.

Vi vill ge kraft åt varje människa! Så lyder vår devis. Kraft och självständighet kommer från att ha en bostad, en utbildning och ett jobb. Med fler bostäder som är överkomliga att köpa och äga får vi hela Halland att växa.