Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ola Johansson: Vi behöver eventföretagen

Den som fått näringsförbud av staten kan inte förväntas ta allt ansvar själv.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Skratten och applåderna kommer inte att eka på Vallarnas friluftsteater denna sommaren. Det blir heller ingen Rock Night Festival vid Södra hörnan av Varbergs fästning den 11 juli och inga andra konserter heller. Falkenbergs Stadslopp är inställt. Ingen kommer åka turistbuss till någon sevärdhet i angränsande län. På söndag skulle Falkenbergs FF mött Malmö FF på hemmaarenan. Men det enda vi får se i sportväg är trav!

Vi ska fira ”hemester” heter det, som om vi inte fått nog av fyra väggar när sommaren kommer. Hoppas vädergudarna tar någon hänsyn till det och ger oss sol med lagom regn.

Det är nog säkrast att göra som myndigheterna säger och stanna hemma. Allvarligt talat, har vi klarat oss från att bli sjuka såhär länge, så vill vi nog helst slippa det i sommar också. Istället får vi vara beredda om den andra vågen kommer.

I smittspridningen är det många som har det kämpigt. Att själv drabbas av sjukdom. Att oroas över någon nära anhörig som man inte får besöka. Att känna sig ensam och orolig för framtiden, hur det blir med jobb och ekonomi. Att bli uppsagd, permitterad och plötsligt stå där med en massa fritid som du inte har någon nytta av. Att ha tråkigt tillsammans och samtidigt oroas över framtiden, är en prövning för relationerna både med oss själva och till våra närmaste. TV:n påminner oss ständigt om det elände vi är en del av.

Att dessutom vara företagare och se hur alla kunder bara försvinner, inte se någon ljusning förrän tidigast nästa år och se ett livsverk glida dig ur händerna, måste vara det värsta av allt. För trots alla de åtgärder som regeringen har vidtagit för att stötta företagen, ofta efter påtryckningar från oss i Centerpartiet, kommer vi se konkurser med fler människor som blir arbetslösa. När hjulen sakta börjar snurra kommer inget att vara riktigt som tidigare. Vissa företag blomstrar, men många kommer inte finnas kvar. Hela branscher kommer vara utraderade om vi inte gör något nu.

Evenemang som de jag räknade upp ovan är något vi kommer att längta efter, men riskerar stå utan nästa sommar. Detsamma gäller researrangörer, stora och små. Dessa är motorer för jobbskapande lokalt. Hotell, restauranger, handel, bussföretag och taxi m.m. Vi vill se besökare som reser hit, konsumerar, upplever det bästa av Halland, rekommenderar det för andra och kommer tillbaka.

Eventföretagen - och de är många i vårt län - vill gärna bjuda gästerna som köpt biljetter en upplevelse nästa sommar. Men för att kunna göra det måste de kunna behålla intäkterna från årets inställda säsong. Det är förståeligt när företag som 2Entertain i Falkenberg avvaktar med att återbetala biljetter. Jag skulle önska att det blir svårare för den som köpt biljett att kräva pengarna tillbaka när man får ett presentkort, med möjlighet att komma tillbaka nästa år.

Corona är en helt unik situation. Man har fått ett näringsförbud av staten från den dagen då folksamlingar på över 500 personer förbjöds och kan inte förväntas ta det ansvaret själva. Om inte detta är force majeure så undrar jag vad!