Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Linnea Hylén: Veteranerna förtjänar vår uppmärksamhet

Ledare 28/5. Lördagen den 29 maj flaggas det runtom i landet för de över 100 000 svenska veteraner som gjort internationell tjänstgöring. Veterandagen finns till för att uppmärksamma och visa uppskattning för de modiga svenskar som sedan 1948 rest ut runt om i världen för att bidra till fred och säkerhet. Att SVT därför år efter år vägrat att ge veterandagen en plats i tv-tablån är ett pinsamt misslyckande för public service.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

STOCKHOLM 2020-05-29 Prins Carl Philip vid kransnedläggning vid Sjöhistoriska museet för att hedra sveriges veteraner samband med Veterandagen. Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050 Bild: Pontus Lundahl/TT
STOCKHOLM 2020-05-29 Prins Carl Philip vid kransnedläggning vid Sjöhistoriska museet för att hedra sveriges veteraner samband med Veterandagen. Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050 Bild: Pontus Lundahl/TT

Kongo, Kosovo och Mali är tre exempel på platser där svenska trupper tjänstgjort på fredsbevarande uppdrag. De fredsbetonade insatserna har emellertid inte uteslutit fara för liv och hälsa. Alla svenska soldater som rest iväg har olyckligtvis inte kommit hem. Drygt 80 svenskar har dött i utlandstjänst, varav 17 i stridshandlingar. De veteraner som kommit hem med livet i behåll har dels mötts av oförståelse inför den uppoffring de gjort, dels fått med sig traumatiska minnen i bagaget. Den hjälteinsats som Sveriges veteraner gjort är och kommer för alltid vara ovärderlig för Sveriges och omvärldens säkerhet. Det är därför inte mer än rätt att vi årligen hedrar våra veteraner den 29 maj.

Innan pandemin slog till anordnades traditionsenligt en ceremoni vid Sjöhistoriska museet, där såväl statsministern och överbefälhavaren deltagit. I år blir det naturligtvis ett mindre evenemang, utan större publik och utställning, men likväl är den livesända ceremonin viktig. Det gäller både för alla veteraner och för de cirka 500 000 nära anhöriga som vill hedra och fira de livsavgörande insatserna.

Trots att drygt en halv miljon svenskar har egna erfarenheter av att tjänstgöra, eller leva med någon som har tjänstgjort utomlands, har veterandagsfirandet aldrig sänts på tv. Hittills har Försvarsmakten tvingats livesända ceremonin via Youtube, då SVT vägrat att ge ceremonin en plats i tv-tablån. Sveriges veteranförbund har i flera år öppet kritiserat SVT:s beslut med hänvisning till public service-uppdraget om demokratisk kunskapsspridning.

Att statstelevisionen vägrar att upplåta drygt en och en halv timme, en gång om året, för att hedra våra utlandsveteraner är både underligt och inkonsekvent. SVT sänder exempelvis veckovis debatter från riksdagen, seminarier från privata konferenser och akademiska sammankomster. Partikongresser, kungliga ceremonier och första maj-tåg ges utan problem plats i tv-tablån. När det gäller minnet av våra svenska utlandsveteraner är det plötsligt inte tillräckligt intressant för att synas i tv-rutan.

Sveriges veteraner förtjänar större uppskattning från hela samhället. Ett av de enklaste sätten att visa det hade varit att låta veterandagen sändas i statstelevisionen. SVT:s beslut kan inte ses som något annat än en nedgraderande signal om utlandsuppdragens faktiska värde. Det är dags att SVT tar sitt public service-uppdrag på allvar och låter veteranernas uppoffringar få det uppmärksammande som de förtjänar.