Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Erlingson: Vessigebro behöver ett äldreboende

Ledare 26/3. I september 2020 befanns byggnaden för det särskilda boendet i Vessigebro, Älvgården, vara i så dåligt skick att man fick evakuera de äldre till ett nybyggt boende inne i Falkenberg. Inte förrän den här veckan beslutade socialnämnden att utreda ”behov och möjligheter av olika boendealternativ i Vessigebro”. Det är oroväckande att det tagit ett halvår att komma till den slutsatsen. Det är rimligt att anta att det behövs ett särskilt boende i Vessigebro även framöver och då borde planeringen kunna gå fortare.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Risken är att det tar tid att hitta en lämplig tomt för ett nytt äldreboende, och att bygga tar sen ytterligare tid. Kommunen bör vara rädd om servicen i tätorterna även i inlandet, så saken hastar. De gamla som behöver flytta till särskilt boende behöver få en plats ganska snabbt. Att flytta till ett boende i centrala Falkenberg är inte bra om man vill behålla kontakten med ursprungsorten, där det sannolikt bor kvar anhöriga som vill hälsa på.

För några år sen, 2014, beslutade socialnämnden att Älvgården skulle byggas om till ett trygghetsboende eftersom det kunde medföra en enklare renovering än för ett moderniserat särskilt boende. Det väckte oro och protester i Vessigebro med omnejd. Förslaget har dock försenats och en ny politisk majoritet äger nu frågan. Förhoppningsvis kan socialnämnden komma till slutsatsen att det behövs ett särskilt boende i Vessigebro även i fortsättningen. Centralisering och stordrift inne i centralorten kan inte vara den enda lösningen.

Frågan är varför det tagit ett halvår att komma till ett enkelt beslut. Det är därför bra att socialnämndens ordförande Kerstin Rosell säger till HN att nämnden nu prioriterar ärendet. Låt oss hoppas att vessigeborna om några år återigen har tillgång till ett särskilt boende, gärna i kombination med trygghetsboende och lokaler för aktiviteter.