Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Georgia Ferris (KD). Bild: Håkan Johansson
Georgia Ferris (KD). Bild: Håkan Johansson

Katarina Erlingson: Vem tar över hatten …efter Georgia Ferris?

Vad har Georgia Ferris (KD), Falkenberg, och partiledare Annie Lööf (C) gemensamt? Kanske mer än man kan tro, men just nu har de båda aviserat att de lämnar politiken. Ferris flyttar till Nya Zeeland i januari och lämnar därmed falkenbergspolitiken för troligtvis all framtid.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Annie Lööf lämnar som partiledare för Centerpartiet i början av februari. Beskedet som kom bara några dagar efter valet har säkert bidragit till att C nu tappar i en ny opinionsmätning från SVT/Novus. Väljarna vet vad man har, men inte vad man får. Vilken riktning kommer Centerpartiet nu att ta? Vilken typ av ledare efterträder Annie Lööf?

Samma sak gäller också i kommunpolitiken, men kanske inte lika uttalat. Även om det finns en lokaltidning som HN i Falkenberg som bevakar politikernas och partiernas görande och låtande är det inte säkert att det påverkar väljarnas förtroende på samma sätt som i rikspolitiken.

Georgia Ferris har inte varit så synlig på sociala medier som Annie Lööf, men Ferris har ändå varit enormt duktig på att skapa uppmärksamhet. Och ja, reta upp HN:s ledarskribent som Ferris själv skröt om på Facebook när reklamen på papperskorgarna i stan fylldes av KD:s budskap. Det blir förstås en gemensam livsluft för politikern och ledarskribenten, så det blir ett stort tomrum att fylla för KD i Falkenberg.

Att hela tiden lyfta fram lokala frågor, med spets och nästan över gränsen, att inte vara rädd för att provocera och synas. Det är inte många som med äran i behåll skulle klara att klä ut sig i kodräkt och kalla till presskonferens, men det gjorde Ferris. Så sent som häromdagen uppmanade hon falkenbergarna att duscha på Klitterbadet för att spara el (badet drivs med fjärrvärme), vilket väckte uppseende och frågetecken men framstod som logiskt när Ferris fick förklara.

För mer tillbakadragna politiker som kanske omedvetet hyllar Jante kan Georgia Ferris agerande väcka irritation och rentav ilska. Men det har uppenbarligen lönat sig för KD i Falkenberg, partiet tog ytterligare ett mandat i höstens val. Ferris liknar delvis KD-ledaren Ebba Busch när hon lika tvärsäkert hävdar saker, men den strategin har inte fungerat på riksplanet där KD i stället tappade väljarstöd.

Partiledare kan ibland vara större än sitt parti och det kan man säga om Ferris roll i KD Falkenberg.

Någon kommunikativt kunnig från ett annat parti kan förstås ta över hatten från Ferris. Det är svårt att tro att det ska träda fram någon från KD som har samma driv och vilja att testa gränser som Ferris har. Men både Petra Hygrell (L) och Sandra Johansson (M) är utåtriktade personer som inte verkar rädda av sig. Herrarna i den falkenbergska politiken är däremot lite mer tillbakadragna, även om Per Svensson (S) ofta är ute och cyklar - främst i bokstavlig bemärkelse.

Läs mer: Georgia Ferris lämnar politiken

Läs mer: Kodräkt kan ge kolossal uppmärksamhet i valet

Läs mer: Dålig utsikt för KD:s klimat- och miljöpolitik