(Cecilia Fabiano/LaPresse via AP)  ROM803
(Cecilia Fabiano/LaPresse via AP) ROM803 Bild: Cecilia Fabiano

Vela inte om skolstängning vid smitta

Ett halländsk gymnasium har drabbats. Risken är dock stor att smittan inte stannar där.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 28/8. Coronautbrottet på ett halländskt gymnasium var bara en tidsfråga. Från en drabbad elev kan antalet bekräftat smittade öka snabbt. Så vad har Hallands skolor för plan för detta väntade scenario?

Att snabbt och resolut stänga skolan och övergå till distansundervisning vore en handfast respons. Men det är inte så det ser ut.

– Vi har planerat för ett antal scenarier, vad vi gör beror på en helhetsbedömning, vi ska ha en tät dialog med alla berörda och göra så kloka avvägningar som det bara går, förklarar Maria Gustafsson, Förvaltningschef Utbildnings-och arbetsmarknadsförvaltningen i Varberg.

Från Falkenbergs kommun kommer liknande besked.

ANNONS

– Beslutsmässigt kan vi stänga snabbt helt eller delvis. Vi har gjort olika scenarier där vi följer utvecklingen noga och fattar beslut i samverkan med smittskyddet i Halland, säger skolchefen Stigert Pettersson.

Ingen kan dock säga var smärtgränsen går. Är det vid tre, sex eller tio smittade elever som måttet skall anses rågat, av försiktighetsskäl? Eller skall all verksamhet löpa på till ännu fler är drabbade? Ingen vet. Det är en ”bedömningsfråga”. Inte heller smittskyddsläkaren kan ge ett rakt svar på om tillfällig skolstängning är påkallad när smitta upptäcks. Kanske avgörs saken av antalet inlagda på IVA snarare än hur många elever som drabbats?

Samma torsdag som information om utbrottet på Aranäsgymnasiet i Kungsbacka spreds till föräldrar, kom besked om att minst fem lärare hade drabbats på ett gymnasium i Malmö. Det hade fått rektorerna där att lyfta frågan om distansundervisning, vilket Kvällsposten skrev om.

Att den typ av klustersmitta som virologer nu varnar för kan uppstå på de stora halländska gymnasieskolorna, där alla elever exempelvis delar matsal, är inte svårt att räkna ut. Problemet är förstås att smittan inte stannar där utan kan spridas i samhället. Därmed kan den åter sätta press på en sjukvård som kämpar med att komma igång med fördröjd operationsverksamhet.

Att gymnasierna, i möjligaste mån, försöker följa rekommendationer och påminna eleverna om att tvätta händer och hålla avstånd råder inget tvivel om. Och många är, på goda grunder, tacksamma över att verksamheterna åter har slagit upp portarna.

Samtidigt talar vi om skolor som har arbetat upp en beredskap för distansundervisning. Och vill vi hålla samhällsmitta nere finns skäl att på ett tidigt stadium – innan smittan riskerat att rasa runt ytterligare – stänga skolan. En supersmittsam elev/lärare räcker för att ställa till skada.

ANNONS

ANNONS