HELSINGBORG 20230202
Centerpartiets nyvalda partiledare Muharrem Demirok håller tal under partiets extrainsatta partistämma.
Foto: Johan Nilsson / TT / kod 50090
HELSINGBORG 20230202 Centerpartiets nyvalda partiledare Muharrem Demirok håller tal under partiets extrainsatta partistämma. Foto: Johan Nilsson / TT / kod 50090 Bild: Johan Nilsson/TT

Maria Haldesten: Veckans gröna komet ett järtecken på C-himlen?

Jobbigt läge, när vindkraft i Kattegatt just dömts ut av naturvårdsexperter.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ovädret lurade de flesta på konfekten. Men det faktum att en grön komet faktiskt fanns där uppe – dold av snömoln – väckte minnet av en tid då världsliga härskare höll sig med astrologer.

Jordnära partier ägnar sig knappast åt sådan vidskepelse. Så det var förstås ren slump att partiledarskiftet tajmats till kometkvällen. Men ändå.

Tänk om kometen visade sig – för första gången sedan vi klubbade mammutar – för att påminna om hoten mot vår grönblå planet?

– Vi måste lyssna till forskningen, sade Muharrem Demirok - och lät som ett eko av Greta Thunberg.

Lyssnandet borde vara självklart för Sveriges första miljöparti. Ändå har man förlorat sakägarskapet i miljöfrågan. Det svider.

ANNONS

För att vässa politiken gick den nyvalde partiledaren till angrepp mot regeringens ovilja att satsa stort och brett på havsbaserad vindkraft. Den tajmingen var inte lysande från ett halländskt perspektiv.

På fredagen protesterade länsstyrelsens naturvårdsdirektör, Henrik Martinsson, mot planerade vindkraftverk i Kattegatt.

Han dömde ut satsningarna eftersom man valt ”sämsta tänkbara platsen” – sett till fågellivet. Viktiga övervintringsplatser – och influgna flyttstråk – skulle påverkas kraftigt av de omfattande vindkraftsparkerna.

Att ett antal fågelarter redan är på väg att försvinna från Hallandskusten är ingen hemlighet. Ändå är det bara ett exempel på hur den biologiska mångfalden utarmas. Något vi nyss påmints om när förre statssekreteraren som fastnade i sin egna, illegala ålryssja.

Så om man ska vara varsam med vindkraften – vad ska man då satsa på för att göra grönare avtryck i en av vår tids stora ödesfrågor?

Ibland stirrar svaret en rätt i ögonen – bokstavligt talar. I en soffa på stämman blickar Falkenbergs Anneli Andelén (C) mot Oceanhamnen med sina omfattande nybyggen.

Här har Helsingborg gjort vad Varberg och Falkenberg bara börjat med – förvandlat gamla hamnområden till nya, supermoderna bostadsområden. Skönheten och respekten för stadens ”dna” kan förvisso diskuteras. Men att man velat ligga i framkant vad gäller miljövänlig teknik är uppenbart.

Inte nog med att hushållen i Oceanhamnen har tre ledningar för avloppsvatten: en för toalettvatten, en för bad-, disk- och tvättvatten och en för vattnet från köken. Köken har dessutom avfallskvarnar som maler matrester – som sedan kan bli kompost eller biogas. Och nu finns planer på ett projekt med att använda alger för att göra reningen ännu bättre.

Ett annat hållbarhetsprojekt som fått uppmärksamhet är satsning på återbruk av byggmaterial i samband med nybygge av en förskola. ”Byggbranschen står för en stor del av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser, därför måste vi hitta ett mer klimatsmart sätt att bygga hus på.” förklarar Helsingborgs kommun.

ANNONS

Det finns alltså skäl att anta att Anneli Andelén kan få med sig idéer som skulle kunna återbrukas i Falkenbergs och Varbergs alla rivnings- och byggprojekt.

ANNONS