Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Annika Karlbom
Bild: Annika Karlbom

Katarina Erlingson: Varning för vråldyrt sjukhusbygge i Varberg

Ledare 14/2. Det är femtio år sen höghusdelen på Hallands sjukhus i Varberg byggdes. Efter så lång tid är den så kallade tekniska livslängden slut och Region Halland behöver därför göra en förstudie för att komma fram till vad som behöver göras. Ska huset rivas eller renoveras? Oavsett beslut kommer det att påverka verksamheten och bli jobbigt för både patienter och personal.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Förstudien görs av Regionfastigheter och de får upp till två år på sig. Låt oss hoppas att Region Halland inte tänker uppfinna hjulet på nytt utan drar lärdom av de sjukhusbyggen som pågått och pågår runtom i landet. Framför allt de problem och kostnadsökningar som uppstår.

De som kan byggandet, det vill säga fastighetsavdelningen, måste givetvis lyssna på vilka behov som vården ser framför sig. Den medicinska utvecklingen påverkar hur sjukvårdsbyggnader ska se ut och var vården ska utföras. Mer och mer vård har de senaste åren flyttat ut från sjukhusen just för att man hittat nya och enklare metoder som kan utföras närmare där patienten bor, kanske rentav i hemmet.

Problemet är att den medicinska utvecklingen går så fort att planeringen för om- eller nybyggnation av sjukhus kan vara förlegad innan man hunnit ta första spadtaget.

Ett närliggande exempel är Helsingborgs sjukhus. Det planerades länge och väl, men problemen uppstod ganska snart när bygget kom igång. 2019 upptäcktes det att avloppssystemet var i sämre skick än man trodde, kostnaderna skenade och därför stoppades bygget. En revisionsrapport gav svidande kritik. Det framgick att "verksamheten", det vill säga vården, hela tiden kom med nya förändringar och tillägg. Det var oklart vem som hade rätt att besluta, vilket bara det fördyrar. Våren 2021 beslutade politikerna att det i stället ska byggas ett helt nytt sjukhus i utkanten av Helsingborg. Över en miljard är alltså kastad i Öresund. Inget bygge av den storleken verkar kunna hålla en planerad budget. Dessutom är den långa tidsramen för bygget, minst tio år, en försvårande faktor.

Så om man ska kunna klara Varberg utan regiongrannarnas stora problem krävs det mycket av både tjänstemän och politiker. Fastighetsfolket måste lyssna "lagom mycket" på vårdverksamheten. Det krävs tydliga roller, öppenhet och transparens och ingen prestige. Det sistnämnda kan annars bli den stora akilleshälen, sjukvården är ju känd för att vara hierarkisk och läkare för att tro sig vara tillsatta av gud, om man ska raljera. Inte minst krävs det flexibilitet i tänkandet, och gärna i utförandet, för ingen kan i dag veta hur den optimala vården ser ut om tio år.

Är det rentav så att det ska byggas ett nytt sjukhus i Falkenberg, och de i Varberg och Halmstad vara kvar som större vårdcentraler? Som sagt, ingen vet vad som är bäst om tio år så släpp all prestige redan nu.