Maria Haldesten: Varken bussturné eller brasor löser krisen

Pinsamt när liberala, halländska riksdagskandidater försöker lura väljarna med krav på omstart av gamla reaktorer. Lägg energin på upprustning av elnäten.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Vedförsäljningen har nått oanade proportioner och försäljningen av braskaminer ökar.

Samtidigt seglar elbrist och elpriser upp som allt hetare valfrågor. Och nu är det politikerna som, indirekt, tycks slå varandra i skallen med vedklampar. Och Liberalerna säljer sin själ för en biljett på SD-bussen.

En vedhuggande villaägare i Halland tar dock utspelen med sotiskt lugn.

– Det spelar ingen roll vem som tar över efter valet. Det är kört att fixa i ordning det här med så kort varsel, säger han krasst.

Det är helt korrekt. Politikerna kan slåss om huruvida det ska kallas "Putinpriser" eller Magdapriser". Men sanningen är ju att effektbristen i elnätet är ett resultat av gamla synder. Och skulden för bristen på upprustning av stamnäten delas av en rad regeringar som inte sett detta komma - fastän de borde. Elektrifieringen av samhället har varit en gradvis process.

ANNONS

Nu står vi med kapacitetsproblem. Och de kan inte lösas ens om en snabb återstart av nedlagda Ringhals-reaktorer vore möjlig.

Ändå låtsas en del som om kärnbränsleeldade drömscenarier vore verklighet.

Det är att lura väljarna. Men det tycks inte bekomma en del politiker, såsom liberalernas riksdagkandidat Cecilia Rönn.

"Återstart av reaktorer är det mest kraftfulla och det snabbaste Sverige kan göra för att minska vårt och även Europas behov av att importera rysk gas" skrev hon i en debattartikel inför valet.

Att Ringhals i höst väntade import av uran från samma, krigförande nation är ett faktum hon väljer att tala tyst om. Men Sverige råkar vara beroende av uranimport eftersom vi, av bland annat miljöskäl, inte låter bryta uran i Sverige.

Men Rönns utspel är pinsamt av fler skäl. För Ringhals vd har i flera intervjuer - nu senaste i HN - uteslutit återstart.

Björn Linde hymlar inte för en sekund med att det inte är praktiskt görbart. Dels skulle det kosta orimligt mycket pengar, dels skulle det ta väldigt lång tid att återställa komponenter med mera - ens om man fick obegränsade resurser.

Det Ringhals ser framför sig är möjligen en kommande satsning på små modulära reaktorer. Men inte den lär heller ge resultat i brådrasket. Tekniken är ännu inte helt mogen.

ANNONS

I den mån mer kärnkraftsel ska strömma fram, vilket torde vara givet eftersom det är en betydande del av den energimix vi har, så lär det komma från uppgraderade befintliga reaktorer. Så istället för att presentera populistiska förlag om slänga pengar efter praktiskt omöjliga projekt borde partierna enas om att lägga de resurserna på att åtgärda elnäten snabbare. Men det är tydligen oändligt mycket mer lockande att försöka vinna billiga poänger genom att slåss med vedklampar än att sluta långsiktigt hållbara uppgörelser.

ANNONS