Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Varje vilset barn är allas barn

Denna höst har hela världen känts vilsen. Men när Dante försvann, gick samhället åt rätt håll. Uppslutningen i Falkenberg väcker hopp.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledarkrönika 9/11. Något blått blänker till i vassen. Hjärtat stannar. Det får inte vara... Puh. Det var bara en ensam hjälm. Ögonen spanar vidare. För det går inte att vandra i Falkenberg och INTE leta.

Ett barn är försvunnet och allt annat bleknar. Politiska ställningsspel och svekdebatter blir obetydliga i jämförelse.

Ett barn är försvunnet och falkenbergarna visar sig från sin allra bästa sida. En stadig ström av frivilliga möts vid Arenan, där Missing People styr sökinsatserna med van och varm hand. Det doftar grönsakssoppa och de gula västarna lyser upp den novembergråa dagen. Det är vackert, mitt i det gastkramande läget.

– Den lokala uppslutningen är helt enorm. Vi får hjälp från precis alla håll. Kommunråden har varit här och kommunanställda ställer upp. Vi får utrustning, tält, stolar, staket med mera. Och vi har fått väldigt mycket mat från lokala företag och privatpersoner, säger Tessan Jigfjord

Hundratals och åter hundratals människor är ute och letar, i grupp eller på egen hand. I ett skogsområde i Tröingeberg möter jag en kvinna som för stunden är ute i samma ärende. Men vi ser bara löv och några nedfallna träd på marken, ingen pojke kurar vid skjulet som råkat fånga våra blickar.

– Jag skall cykla iväg till en gård en bit bort, där bor en äldre man, kanske behöver han hjälp att kika i sina lador, säger kvinnan.

Polisen har vädjat om just det. Att alla skall kolla i uthus och bodar, utifall pojken har sökt skydd där.

I en annan del av Falkenberg står kyrkans port öppen. Det är gott om liv och rörelse runt omkring. Där, i Vinberg, har polisen sin sambandscentral. På ängen står en helikopter. Tre poliser lämnar den och kommer emot mig. Dimman ställer till det. Helikoptern kan inte tas i bruk i den dåliga sikt som råder för stunden.

En skåpbil kör fram. Personal från en matbutik langar dricka, druvsockertabletter med mera till en man i grönbruna kläder.

– Så ni har något att stoppa i er när energin tar slut, säger matkillen.

Befälet från Lv6 tackar. Bortåt ett par hundra soldater deltar i sökinsatsen under ledning av polisen. Även personal från hemvärnet är på plats. En kraftsamling som väcker hopp.

– Självklart fortsätter vi söka, med full styrka. Vi ger inte upp, säger polisens presstalesperson Jenny Widén.

Sökandet sker med alla upptänkliga medel. Vid Ätran i centrala Falkenberg möts jag av två ridande poliser, som spanar från hästryggen. De ler när de ser mig med kameran. Den sortens vänlighet som behövs i allvarets stund.

En bit längre upp har polisen spärrat av ett område. På bron står poliser med en lång tamp för att hjälpa kollegorna i båten nedanför. På motsatta sidan hörs hundskall. Men hittills har inga fynd gjorts. För att inte missa något har polisen även öppnat utredning om människorov. Än så länge finns dock inga indikationer på att något sådant hänt. Huvudtesen är att pojken har gått vilse.

Ingen vet, men kanske letade tolvåringen efter sin hund och gick vilse. Ibland kan det gå fort att tappa orienteringen i naturen. Därför får många barn redan i förskoleåldern gå så kallade ”hitta-vilse”-kurser, där de får lära sig att krama ett träd och stanna på en och samma plats. Kurserna är pedagogiska. Men att minnas vad man lärt kan vara kan vara lättare sagt än gjort för ett barn som drabbas av panik. En skogsdunge kan kännas som en skrämmande djungel i ett vilsegånget barns ögon, särskilt när mörkret faller.

När den här texten skrivs är det åter nattsvart ute. Men ljuset från ficklampor lyser upp ängar och snår. Och sökandet fortgår för fullt. Ledande kommunpolitiker vandrar sida vid sida med tillresande från olika delar av Sverige. På Missing peoples hemsida erbjuder en man från Uddevalla skjuts ifall fler vill åka med till Falkenberg för att leta. Fler västsvenskar gör detsamma. Människor öppnar sina hem för att erbjuda vandrarna en säng för vila och återhämtning. En tjej erbjuder tillgång till hela sin lägenhet, medan hon sover över hos sin släkting.

Hösten 2018 har det stundtals känts som om hela världen är vilse. Men när Dante gick fel, gick samhället åt rätt håll. Sammanhållningen och uppslutningen i Falkenberg är något alldeles extra. Och nu går vi ut och letar igen. Tillsammans.