Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Maria Haldesten: Varför var Hallands partier inte ärligare före valet?

Insikten om behoven av skattehöjningen fanns redan i september.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 16/5. Före valet var det bara ett enda parti som sade sig se ett behov av höjd skatt, nämligen Vänsterpartiet. Alla andra svarade på raka skattefrågor med ord som: ”i dagsläget ska inte regionskatten höjas” (S), att det inte var ”aktuellt för närvarande” (C), eller att ”skattehöjning är den absolut sista åtgärden (L).

Innan ett år ens har passerat är dock sistahandsalternativet redan aktuellt. I går kom beskedet från Allliansen att skatten höjs med 58 öre. En obehaglig överraskning för en hel del väljare som trodde på politikernas försäkringar om att det skulle gå vägen ändå. För dem som följt den halländska ekonomin och rapporteringen av brister inom diverse vårdområden kommer dock beskedet knappast som en chock.

Regionen har höjt avgifter för läkarbesök och ett besök hos sjuksköterska på vårdcentral kostar numera 100 kronor. Och man har försökt ”effektivisera”. Men att spara på vård i ett läge med hög efterfrågan låter sig inte göra så lätt. Och nu är vi alltså där. Regionskatten höjs med 58 öre. Det betyder att Region Halland närmar sig grannregionen norröver – om nu inte höjningar kommer även där.

Alla regioner, liksom kommuner, dras ju med liknande problem. Att få ekonomin att gå ihop i ett läge där den demografiska utvecklingen pressar på och högkonjunkturen mattas är svårt. Därför har SKL i sina ekonomirapporter flaggat för just skattehöjningar.

Detta skall dock inte tas till intäkt för att arbetet med att ta fram nya arbetsmetoder kan pausas. Framtidens krav gör att ny teknik måste utnyttjas i högre grad – om än med den varsamheten som då krävs.

Att majoriteten, som säger sig redan ha ”vänt på alla stenar”, nu prioriterar kvalitet framför bibehållen skattenivå får trots allt kanske ett OK från väljarna. En välfungerande vård står högt på mångas önskelista. Men lite mer realistiska besked före valet hade inte skadat.