Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

98-09-18 Foto Matilda Andersson
Vägskylt
Ullared
98-09-18 Foto Matilda Andersson Vägskylt Ullared

Katarina Erlingson: Varför röstade du på Sverigedemokraterna?

Sverigedemokraterna lockar rekordmånga att rösta på partiet, men sällan gör media mer djuplodande analyser varför människor röstar på ett parti som väcker så starka känslor. Är över tjugo procent av svenskarna rasister? Är de klimatförnekare? Eller vad handlar det om?

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

De starka orden som skribenter, inklusive undertecknad, använder om Sverigedemokraterna gäller framför allt partiledningen, inte partiets väljare. För likt vad SD:are tycker om invandrare gäller förstås inte deras granne som kommer från Syrien, och med samma resonemang, grannen som är så trevlig går förstås inte att tycka illa om även om vederbörande troligen röstat SD. Vad man kan göra är att försöka förstå.

I Hallands Nyheters geografiska område är det tre valdistrikt där SD blivit största parti efter söndagens val. I nämnda Ullared med 24.7 procent, i Karl Gustav-Grimmared med 28,7 procent, i Kungsäter-Gunnarsjö med 22,7 procent. Alla distrikten ligger i Hallands inland, i gränstrakterna mot Västra Götaland. Ullared är inte likt de andra distrikten, för i Ullared finns en dominerande arbetsgivare och en massa småföretag. Ändå är Ullaredsborna uppenbarligen missnöjda med de partier som hittills styrt Falkenbergs kommun.

Karl Gustav-Grimmared och Kungsäter-Gunnarsjö är mer typisk landsbygd utan stora arbetsgivare. Varför vill invånarna här hellre välja SD i stället för S eller C? Jag är uppriktigt nyfiken. Det vore intressant att få veta hur en "vanlig" väljare tycker och tänker, som inte har något uppdrag för SD utan bara bestämt sig för att ta deras valsedel. Går det att föra en lugn och sansad diskussion om detta? Vi kan inte fortsätta den polarisering av Sverige som uppenbarligen pågår och har gjort så en längre tid. Ett första steg vore att förstå så kallat vanligt folk.

Jag kan tänka mig att träffas över en kopp kaffe för att kanske få svar på mina frågor. Jag tror inte att du som SD-väljare hatar invandrare utan att du möjligen är orolig för att det har blivit för många och att du tror att gängkriminalitet och våldsbrott beror på det. Jag tror inte att du som SD-väljare inte vill se att det finns klimatförändringar och att det finns en entydig forskning om detta - men att du kanske är mer orolig för ökade el- och drivmedelspriser för egen del. Men varför röstade du i så fall inte på Moderaterna?

Jimmie Åkesson framstår i huvudsak som en anständig person, men den kanske tilltänkte talmannen Björn Söder skriver obehagliga saker på Twitter, liksom Ungsvenskarnas ordförande Tobias Andersson. Varför du bortser från det och från rubriker om att vissa är nazister skulle jag gärna vilja veta. Skulle vi kunna föra en lugn och sansad diskussion om det så hör av dig. Jag vill veta varför du väljer just SD, inte varför du valt bort andra partier, även om det förstås hänger ihop.